فهرست مندرجاتسیاهنمایی دکتر عبدالله عبدالله
انگشتی که بهسوی انتخاب مردم نشانه رفته است
- ادعاهای دکتر عبدالله عبدالله
- واکنشها و پاسخها
- واقعیت چیست؟
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
[قبل] [بعد]
دکتر عبدالله عبدالله، در یک اقدام کمنظیر از نظر سیاسی، که حتا تعجب جهانیان را نیز برانگیخته است، از همان آغاز انتخابات و سپس در جریان شمارش آرا، دست به توطئهی سازمانیافته علیه انتخابات مردم افغانستان زده است.
این انگشت، در حالی بهسوی انتخابات مردم افغانستان نشانه رفته است، که برخی از شهروندان این کشور، در راه این انتخابات، قطع انگشت شده و حتا پارهای هم جان باختهاند.
در اینجا، در حد امکان کوشش داریم تا جزئیات این بازی سیاسی و هیاهو تبلیغاتی دکتر عبدالله را بررسی کنیم.[۱]
[↑] ادعاهای دکتر عبدالله عبدالله
دکتر عبدالله عبدالله، نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، خواستار توقف فوری شمارش آرای انتخابات ۲۴ جوزا شد. این نامزد ریاست جمهوری میگوید تقلب گستردهای صورت گرفته است. عبدالله، روز چهارشنبه (۲۸ جوزا) از تمام ناظران و نمایندگان خود در کمیسیون انتخابات خواست تا این کمیسیون را ترک کنند. او گفت: «ما رابطه خود با کمیسیون انتخابات را بهحالت تعلیق در میآوریم تا زمانی که جوابهای قناعتبخش داشته باشیم.»
عبدالله گفت بارها خواستار اصلاحات در کمیسیون انتخابات شده است، ولی بهخواستهای او توجهی نشده است. عبدالله مدعی شد که در نتیجه، انتخابات ۲۴ جوزا بهطرف «تقلب گسترده و سازماندهیشده» رفت.
تعلیق وظیفه ضیاالحق امرخیل، رییس دارالانشای کمیسیون انتخابات، یکی از خواستهای عبدالله بود، اما کمیسیون انتخابات گفته است که امرخیل در تقلب دست نداشته و دلیلی برای تعلیق وظیفه او وجود ندارد.
خواست دوم دکتر عبدالله پاسخدهی در مورد اعلام شرکت هفت میلیون رایدهنده در انتخابات ۲۴ جوزا است. کمیسیون انتخابات گفته است که در انتخابات بیش از هفت میلیون نفر اشترک کردهاند، اما دکتر عبدالله میگوید شرکت مردم به مراتب کمتر از رقمی است که کمیسیون انتخابات اعلام کرده است.
دکتر عبدالله گفت کمیسیون در مورد تقلب گستردهای که در برخی از ولایتها صورت گرفته سکوت کرده است. به گفتهی او، در برخی از مراکز رایدهی مردم رای نداده و صندوقهای رایدهی توسط چند تن بهصورت سیستماتیک پُر شدهاند.
وی افزوده است: کمیسیون انتخابات ۵۰۰۰ تن از کارمندان انتخابات را به بهانهای که تقلب کردهاند، از پستهایشان برکنار کرد و بهجای آنها ۵۰۰۰ نفر دیگر را از «کمپاین انتخاباتی طرف مقابل» جابهجا کرد.[٢]
[↑] واکنشها و پاسخها
در حالی که عبدالله در یک کنفرانس خبری گفت: «از اینجا اعلام میکنم که از همین لحظه چون بهخواستهای مشروع ما جواب داده نشده، ما دیگر اعتمادی به کمیسیون انتخابات و شکایات انتخاباتی نداریم. ما از همین لحظه خطاب به ناظران ما میگوییم که وظیفه نظارت را ترک کنند.»، اظهارات او، واکنش کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، کمیسیون شکایات انتخاباتی، گروه انتخاباتی اشرف غنی احمدزی، ریاست جمهوری و دفتر سیاسی سازمان ملل در کابل را در پی داشت.
از سوی، نورمحمد نور، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید: «نکتۀ اول اینکه میان کمیسیون مستقل انتخابات و هر دو نامزد یک اصول رفتاری امضأ شده است که باید هر دو نامزد به آن پایبند باشند. مسأله دوم این که اینجا مشاهدین و ناظران بین المللی حضور دارند و پروسه باید ادامه پیدا کند.»
همچنین، نادر محسنی، سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت: «ما تازه کار خود را برای رسیدگی به شکایات انتخاباتی شروع کردهایم. بنابراین، هر نوع اتهام وارد کردن و پیشداوری نسبت به عملکرد کمیسیون شکایات انتخاباتی پیش از وقت است و صحیح نیست.»[٣]
و از سوی دیگر، ستاد انتخاباتی اشرف غنی احمد زی، که موضع عبدالله را «غیر موجه» خواند[۴]، نیز از عبدالله خواسته است که منتظر نتیجهی کار کمیسیونهای انتخاباتی باشد. عباس نویان، یکی از سخنگوی ستاد انتخاباتی اشرف غنی احمد زی این تصمیم عبدالله را احساساسی و عجولانه خواند و از او خواست که اجازه دهد بینظمیهای انتخاباتی براساس قانون مورد بررسی قرار گیرند.[۵]
در این میان، دفتر هیات نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، با صدور اعلامیهای، از این تصمیم دکتر عبدالله ابراز تاسف کرده[٦]، آن را «غیرمنتظره» خوانده[٧] و گفته است که بهکار خود با هر دو تیم انتخاباتی و کمیسیونهای انتخاباتی ادامه میدهد.[٨]
[↑] واقعیت چیست؟
با این حال، نخستین پرسشی اساسی که بهمیان میآید، این است که واقعیت چیست؟ آیا «تقلب گسترده و سازماندهیشده» انجام شده است یا انتخابات مردم افغانستان با یک «توطئهی سازماندهیشده» روبهرو است؟ برای رسیدن به پاسخ مناسب، باید تک تک ادعاهای دکتر عبدالله عبدالله بررسی شود.
نخست باید این ادعا را که گویا «کمیسیون انتخابات ۵۰۰۰ تن از کارمندان انتخابات را به بهانهای که تقلب کردهاند، از پستهایشان برکنار کرد و بهجای آنها ۵۰۰۰ نفر دیگر را از «کمپاین انتخاباتی طرف مقابل» جابهجا کرد»، دید که بر پایهی چه سند و منطقی بنا یافته است؟ بهطور مسلم، این موضوع بر میگردد به قبل از انتخابات دور دوم، در این صورت، اگر چنین چیزی صحت داشته بود، چرا دکتر عبدالله در انتخابات شرکت کرد و همانزمان انتخابات را تحریم نکرد؟ بنابراین، طرح این ادعا، پس از انتخابات، خود جای سئوال دارد، و منطق آن خیلی ضعیف و فاقد سند بهنظر میرسد.
عبدالله مدعی است که «در دور اول انتخابات نیز کمیسیونهای برگزار کننده انتخابات، بیطرف نبودند و آرای گروه انتخاباتی او را هدف قرار دادند ولی در دور دوم انتخابات، «تقلب گسترده و مهندسی شده» رخ داده است.» در این خصوص، ادعای دیگر وی بر میگردد، به واقعهای که در روز انتخابات رخ داده است. از اینرو، عبدالله خواستار به تعلیق در آمدن کار ضیأالحق امرخیل، رئیس دبیرخانه کمیسیون انتخابات - بهدلیل آنچه که وی دست داشتن امرخیل در «تقلب مشهود» میخواند[۹] - شده است.
در این حال، احمدیوسف نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات گفته که میگوید رسیدگی به شکایتهای نامزدان از وظایف کمیسیون انتخابات است، اتهامها علیه ضیاالحق امرخیل رئیس دبیرخانه این کمیسیون را بیبنیاد خواند. وی گفت: «ما کدام سندی بسیار موجه برای برطرفی (ضیاالحق امرخیل) نداریم، برای همین این مساله را در همینجا متوقف میکنیم، اگر دکتر صاحب (عبدالله عبدالله) یا کس دیگری کدام سند موجه برای تخلف آقای امرخیل رئیس دارالانشا داشته باشد میتوانند آن را به کمیسیون ارائه کنند»[۱٠]
این موضوع در حالی به بحث داغ انتخاباتی افغانستان تبدیل شد، که ژنرال ظاهر ظاهر، فرمانده پلیس (قوماندان امنیه) کابل، که از هواداران دکتر عبدالله عبدالله است، مانع انتقال دو محموله کمیسیون انتخابات به یکی از مراکز رایگیری در شهرستان (ولسوالی) سروبی در شرق کابل شد و گفت که امرخیل با انتقال این محمولهها سعی داشته به نفع یکی از نامزدان (اشرف غنی احمد زی) تقلب کند.
با این وجود، نورستانی تأکید کرد: «خوب بفهمید که من این را کاملاً از ریشه رد می کنم.» او میافزاید: «هیات عملیاتی کمیسیون انتخابات به دبیرخانه این کمیسیون صلاحیت داده بود که در صورت تمامشدن مواد، وارد عمل شوند. بنابراین، زمانی که مردم در ولسوالی سروبی بهدلیل کمبود برگههای رایدهی تظاهرات کرده بودند و نیاز بود که این مساله حل میشد، کمیسیون انتخابات از پلیس خواسته بود که محمولههای حساس را تا مراکزی که مواد کمآورده بودند، همراهی کند اما هنگام انتقال مواد خبری از نیروهای پلیس نبود. اما رئیس دبیرخانه کمیسیون حوالی ساعت ۲ به وقت محلی پس از آنکه محمولهها توسط پلیس توقف داده شد به محل رفت و خواست که موضوع را حل کند که با فرمانده پلیس کابل مواجه شد.»
از سوی دیگر، ژنرال محمدظاهر ظاهر، فرمانده پلیس کابل میگوید که ضیأالحق امرخیل، رئیس دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، سعی داشته است با بهرهگرفتن از این مواد انتخاباتی، بهنفع یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری تقلب کند[۱۱]. او میافزاید: «آنچه امرخیل انجام داده مستند است و توجیهی برای رد آن وجود ندارد. زیرا وقتی پلیس محمولهها را توقف داده، محافظان امرخیل بهطرف پلیس دست به ماشه شدند.»[۱٢]
اما امرخیل میگوید که جنجال با فرمانده پلیس کابل دسیسهای (توطئهی از پیش طراحیشده) علیه او بوده است.[۱٣] او این اقدام پلیس را تخلف خواند[۱۴].
از آن جاییکه نظر به فرمان حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، پلیس حق دخالت در کار انتخابات را نداشت. همچنین، پیش از انتخابات، محمدعمر داودزی، وزیر امور داخله (کشور) افغانستان، از نیروهای امنیتی بهویژه پولیس خواسته بود که بیطرفی خود را انتخابات حفظ کنند. همینگونه، نورمحمد نور، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات نیز از مقامات حکومتی و دولتی و کارمندان آنها خواسته بود تا «در امور انتخابات مداخله ننمایند» و گفته بود که «اگر مداخله نمایند اینبار از دید کارمندان انتخاباتی، ناظرین و رسانهها دور نخواهند بود و در صورت مداخله این کمیسیون آنرا جدا بررسی خواهد نمود.»[۱۵] بنابر این، این اقدام ژنرال ظاهر ظاهر، یک تخلف آشکار از فرمان رئیس جمهور و دستور وزیر کشور تلقی میشود.
از سوی دیگر، کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی افغانستان هم گفته بود که منتظر اند هیأتی حقیقتیاب مسألهی امرخیل و فرمانده پلیس کابل را بررسی کنند و در صورتی که این مساله یک تخلف انتخاباتی ثابت شد، این کمیسیون وارد میدان خواهد شد.[۱٦] بنابراین، هیاهوی تبلیغاتی دکتر عبدالله، نهتنها برای رد گمکردن، حقیقت است، بلکه بیشتر برای بهرهبرداری از آب گلآلود است تا به نفع خود ماهی صید کند.
اعتراض دیگری که عبدالله عبدالله مطرح کرده، در مورد میزان مشارکت مردم در انتخابات است. آمار کمیسیون مستقل انتخابات در این زمینه را زیر سوال برده و گفته که میزان مشارکت مردم نسبت به آنچه که کمیسیون انتخابات اعلام کرده کمتر است.[۱٧]
کمیسیون مستقل انتخابات، پس از پایان رأی گیری اعلام کرد: «بیش از ٧ میلیون نفر، در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت کردند»[۱٨]. اما یوسف نورستانی، رئیس این کمیسیون گفته بود که این آمار تخمینی است و ممکن بالا و پایین برود. وی همچنین افزوده بود که از مردم و سیاستمداران میخواهد که اعتبار انتخابات را از بین نبرند.[۱۹]
انتقاد دیگر دکتر عبدالله این است که کمیسیون شکایات در مورد تقلب گستردهای که در برخی از ولایتها صورت گرفته سکوت کرده است. به گفتهی او، در برخی از مراکز رایدهی مردم رای نداده و صندوقهای رایدهی توسط چند تن بهصورت سیستماتیک پُر شدهاند.
این در حالی است که بر خلاف ادعای دکتر عبدالله، نادر محسنی سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفته است که تا حال ۲۵۵۸ مورد شکایت در مرکز و ولایتهای افغانستان در مورد روز رایدهی ثبت شده است. در این میان، ۹۹۱ شکایت علیه کمیسیون مستقل انتخابات و کارکنان آن بوده که بالاترین میزان نارضایتی از عملکرد این کمیسیون را نشان میدهد. با این وجود، ۶۶۴ مورد شکایت علیه تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله و ۵۷۳ مورد شکایت علیه تیم انتخاباتی اشرف غنی احمدزی نیز به کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی رسیده است.[٢٠]
به گفته وی، دخالت نیروهای امنیتی، بیکیفیت بودن رنگها در برخی از ولایات، تهدید رایدهندگان از سوی نمایندههای هر دو نامزد، چندبار رای توسط یک فرد، انتقال صندوقها از سوی هواداران نامزدها به خانههای شخصی و پُرکردن آن به نفع نامزد مشخص، رای دادن افراد زیر سن در برخی از ولایات مواردی است که در مورد آن شکایت درج شده است.[٢۱]
از جانب دیگر، نادر نادری، رئیس فیفا (بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان) که روز سهشنبه ٢٧ جوزا، در یک نشست خبری در مورد گزارش این نهاد از روند رایدهی سخن میگفت، میگوید که تخطیها و تقلبهای که در دور اول انتخابات صورت گرفته بود، در دور دوم نیز تکرار شده است. اما ناظرین آنها با تقلبهای سازمانیافته روبهرو نشدهاند.[٢٢]
با این حال، دکتر عبدالله عبدالله، که خود را بازندهی احتمالی انتخابات پنداشته است، برای تخریب و سیاهنمایی چهرهای انتخابات مردم افغانستان به اینگونه بازیهای سیاسی با هیاهوی تبلیغاتی و برخوردهای غیرمسئولانه روی آورده است. انتخاباتی که قصر سفید طی یک پیام کتبی به مردم افغانستان، آن را گامی برجسته در مسیر رفتن بهسوی یک افغانستان دمکراتیک عنوان کرده است و نیز ایالات متحده عزم و شجاعت افغانها، کمسیونهای انتخاباتی، و نیروهای امنیتی را در تعهدشان به آن روند دمکراتیک ارج گذاشته است[٢٣].
افزون بر این، سفیر آمریکا در کابل از کاندیدها و حامیان آنان نیز خواسته است تا از پیشداوریها و انتقاداتی که فاقد شواهد واضح باشد، در مورد تقلب انتخاباتی خودداری کنند[٢۴].
بههر حال، تعقل سیاسی حکم میکند، که روشنگری در مورد تقلب باید از مجرای قانونی پیگیری شود، نه از طریق هوچیگری سیاسی.
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- قطع انگشت ۱۱ رأی دهنده در انتخابات افغانستان، خبرگزاری اهلبیت (ع) - ابنا
[٢]- حسین سیرت، عبدالله: پروسه شمارش آرا متوقف شود، دويچه وله دری (صدای آلمان برای افغانستان): چهارشنبه ۱٨ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٨ جوزای ۱٣۹٣؛ برای دلیل برکناری کارمندان متقلب کمیسیون انتخابات به این لینک رجوع شود.به گزارش رادیو صدای آمریکا: «در دور اول انتخابات ریاست جمهوری بیشتر از ۲۰۰۰ شکایت به کمیسیون شکایات انتخاباتی درج شده بود که بیشتر این شکایات در مورد کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات بود. بر اساس همین شکایتها، کمیسیون مستقل انتخابات به تعداد ۵۳۸۸ تن از کارمندان خود را در دور اول از کارشان برکنار نمود.» (ثبت شکایات علیه کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات، صدای آمریکا - رادیو آشنا: یکشنبه ۱۵ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢۵ جوزای ۱٣۹٣)[٣]- همانجا
[۴]- عبدالله: افغانستان به بنبست سیاسی دچار شده است، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: پنجشنبه ۱۹ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢۹ جوزای ۱٣۹٣
[۵]- حسین سیرت، پیشین
[٦]- همانجا
[٧]- وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان، پیشین
[٨]- حسین سیرت، پیشین
[۹]- عبدالله: افغانستان به بنبست سیاسی دچار شده است، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: پنجشنبه ۱۹ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢۹ جوزای ۱٣۹٣
[۱٠]- رئیس کمیسیون انتخابات: ادعاها علیه رئیس دارالانشا را رد میکنم، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: دوشنبه ۱٦ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٦ جوزای ۱٣۹٣
[۱۱]- پلیس و کمیسیون انتخابات افغانستان یکدیگر را به تخلف انتخاباتی متهم کردند، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: شنبه ۱۴ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢۴ جوزای ۱٣۹٣
[۱٢]- رئیس کمیسیون انتخابات: ادعاها علیه رئیس دارالانشا را رد میکنم، پیشین
[۱٣]- همانجا
[۱۴]- پلیس و کمیسیون انتخابات افغانستان یکدیگر را به تخلف انتخاباتی متهم کردند، پیشین
[۱۵]- مکیه منیر، داودزی: متقلبین را افشا میکنیم، وبسایت صدای آمریکا - رادیو آشنا: جمعه ۱٣ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٣ جوزای ۱٣۹٣
[۱٦]- رئیس کمیسیون انتخابات: ادعاها علیه رئیس دارالانشا را رد میکنم، پیشین
[۱٧]- همانجا
[۱٨]- بیش از ٧ میلیون نفر در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت کردند، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: شنبه ۱۴ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢۴ جوزای ۱٣۹٣
[۱۹]- رئیس کمیسیون انتخابات: ادعاها علیه رئیس دارالانشا را رد میکنم، پیشین
[٢٠]- کار رسیدگی به ۲۵۵۸ شکایت انتخاباتی در افغانستان آغاز شد، وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: سهشنبه ۱٧ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٧ جوزای ۱٣۹٣
[٢۱]- مکیه منیر، نورستانی: هیأت بیطرف اتهامات علیه امرخیل را بررسی نماید، وبسایت صدای آمریکا - رادیو آشنا: دوشنبه ۱٦ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٦ جوزای ۱٣۹٣
[٢٢]- مکیه منیر، فیفا: متقلبین مورد بازپرس قرار گیرند، وبسایت صدای آمریکا - رادیو آشنا: سهشنبه ۱٧ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٧ جوزای ۱٣۹٣
[٢٣]- بلاگ زندۀ دور دوم انتخابات افغانستان، وبسایت صدای آمریکا - رادیو آشنا: جمعه ۱٣ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢٣ جوزای ۱٣۹٣
[٢۴]- همانجا
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی برای افغانستان
□ وبسایت دری دويچه وله (صدای آلمان)
□ وبسایت دری رادیو صدای آمریکا (رادیو آشنا)