جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۳ خرداد ۲۸, چهارشنبه

برنامه‌های نامزدان دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

از: بی بی سی

انتخابات افغانستان ۱۳۹۳

برنامه‌های نامزدان
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان


فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


روز ۲۴ جوزا (خرداد)، دو نامزد انتخابات برای رسیدن به ریاست جمهوری افغانستان در دور دوم انتخابات با هم رقابت می‌کنند.

فردی‌که در این انتخابات پیروز می‌شود با آزمون‌های تاریخی و سرنوشت‌سازی روبرو خواهد شد. دغدغه عمده برای کسی‌که افغانستان را برای پنج سال آینده مدیریت خواهد کرد، اقتصاد، امنیت، گفت‌وگو با مخالفان مسلح دولت، فساد اداری و حکومت‌داری خوب است.

بی‌بی‌سی در یک سری مصاحبه‌ها با این دو نامزد از برنامه‌ها و چشم‌اندازهای‌شان در صورت پیروزی در انتخابات پرسیده‌ است.


[] عبدالله عبدالله


امنیت

برنامه‌های ما در بخش تامین امنیت ایجاد حاکمیت قانون، حکومت پاسخ‌گو و تقویت نقش مردم در دولت‌داری است.

هرچند من مخالف دوره مکلفیت سربازی هستم اما به نقش مردم در تامین امنیت باور دارم.

در مورد امضای موافقت‌نامه امنیتی با آمریکا من امروز هم نظر واضحی دارم؛ این که ما با در نظرداشت منافع افغانستان با جامعه جهانی مناسبات خواهیم داشت.

قانونمند شدن حضور نیروهای بین‌المللی در افغانستان یک ضرورت است و نظر من در مورد موافقت‌نامه امنیتی هم این است که این موافقت‌نامه به نفع افغانستان است.

گفت‌وگوهای صلح

گفت‌وگو با مخالفان مسلح دولت اصلی است که باید در نظر گرفته می‌شد که تا جایی در نظر هم گرفته شده‌ است. اما راهکارهایی که برای گفت‌وگوهای صلح عملی شده ما را به رسیدن به صلح کمک نکرده‌است.

ما طرفدار ادامه گفت‌وگوها هستیم ولی مبتنی بر اصول و اساسات واضح. به این معنی که اکثریت مردم طرفدار صلح هستند اما صلح با عزت که حقوق همه در آن حفظ شود. ولی اگر مصالحه به‌معنی پامال کردن حقوق مردم باشد به نفع ما نیست.

ما آماده گفت‌وگوهای صادقانه هستیم و طرف مقابل باید متوجه باشد که اگر به جنگ ادامه می‌دهند، دولت متعهد است که از جان و مال و از حق مردم و از امنیت آن‌ها دفاع کند.

مبارزه با فساد اداری

از عوامل اصلی بیکاری نبود فرصت‌های شغلی برای جوانان است که در کنار مقرری‌ها بر اساس شناخت‌های شخصی، منتج به فقر و بیکاری عده‌ی زیادی از مردم شده است.

تشخیص فساد ادارى به‌عنوان یک عامل تباه کننده مهم است. در ضمن ایجاد قوانین مبارزه با فساد و تعدیل قوانینی که در این زمینه وجود دارد می‌تواند ما را کمک کند.

نقض روزمره عدالت و قوانین، سیستم عدلی و قضایی و سیستم اداری افغانستان را با فساد آغشته کرده که اصلاح آن با شفافیت در کار ممکن است.

ابتدا مسئولان کلان دولتی باید ثابت کنند که در فساد دست ندارند و در راس دولت باید افرادی قرار گیرد که دارای اهلیت باشند.

اقتصاد

در بخش‌های مربوط به تولیدات زراعتی که افغانستان به خودکفایی نسبی رسیده، باید صادرات از طریق ایجاد اتحادیه‌ها برای دهقانان، مزارع زراعتی، ایجاد بانک زراعتی و زمینه‌سازی برای بسته‌بندی محصولات زراعتی تشویق شود.

در عرصه‌های دیگر مثل صنایع سنتی و صنایع دستی، باید صنعت‌کاران پشتیبانی شوند. در مورد تولیدات صنعتی کوچک و متوسط هم می‌توانیم با ایجاد سهولت‌ها از جمله رفع مشکل زمین و رفع مشکل انرژی با استفاده از منابع گازی و آبی افغانستان، آن را انکشاف دهیم.

برنامه ما این است که در صد روز نخست کار خود، برنامه یک‌ساله و در سال اول کار خود برنامه پنج‌ساله توسعه اقتصادی را بسازیم که برنامه توسعه روستایی برای و فقرزدایی شامل آن است.


[] اشرف غنی احمدزی


امنیت

امنیت متضمن ثبات است و ثبات را از راه حاکمیت قانون، عدالت و مشارکت می‌توان به‌میان آورد.

تفکیک وظایف ارتش و پلیس نقطه بنیادی است که امروز وجود ندارد. ایجاد مرجع واحد تصمیم‌گیری در زمینه امنیت (فرماندهی کل قوا) که بر اساس قانون اساسی از وظایف رئیس جمهوری است، در اولین روز کاری ما انجام خواهد شد. ظرفیت نیروهای ما خوب است اما نیاز به اراده سیاسی داریم.

در زمینه تمویل نیاز داریم که حساب‌دهی را بیشتر کنیم و در قراردادها شفافیت همه‌جانبه به‌میان بیاوریم و سعی کنیم که معاش پلیس توسط موسسات بین‌المللی تأمین نشود بلکه ظرفیت سرتاسری خود را بالا ببریم.

من اگر پیروز شدم، موافقت‌نامه امنیتی با آمریکا را امضأ می‌کنم چون حاکمیت ملی ما از نگاه قانونی تثبیت می‌شود و بدون همکاری جهانی تمویل نیروهای امنیتی در حال حاضر ممکن نیست.

گفت‌وگوهای صلح

پیش از همه ادغام‌شدن مخالفان مسلح دولت در ملت مهم است. در ملتی که اجماع وجود نداشته باشد و مردم متوسل به‌قوم شوند، ضعف وجود دارد. عوامل منطقه‌ای و بین‌المللی و داخلی این معضل باید همه با هم سنجیده شوند.

ما دولتی بر اساس تقسیم کرسی‌ها نمی‌سازیم چون پایدار نیست. ما راه حل سیاسی را با جدیت تعقیب می‌کنیم و راهکاری به‌میان می‌آوریم که پیکر افغانستان از لحاظ سیاسی دوباره یکپارچه شود. اگر آن‌ها شرط دارند، دیگر مردم افغانستان هم شرط دارند. باید راه میانه در پیش گرفته شود.

امنیت همیشه نیازمند استعمال مشروع نیرو است، چون افرادی که در ناامنی دست دارند، همه افراد سیاسی نیستند بلکه دزد و قاچاقچی هم سبب بر هم خوردن امنیت می‌شوند که باید در برابر آن‌ها از نیروی مشروع استفاده شود.

مبارزه با فساد اداری

عامل اساسی فساد در اداره، نبود حاکمیت قانون است. از بخش عدلی و قضایی شروع می‌کنیم که تمام فیصله‌های‌شان باید در اختیار عموم باشد و مورد بررسی مردمی قرار بگیرد که شفافیت به‌میان بیاید.

تفکیک وظایف وزارت‌ها در عرضه خدمات مساله دیگر برای مبارزه با فساد است. ساده‌شدن مراحل انجام خدمات و از بین بردن اخاذی‌ها در جریان برقراری روابط مردم با ادارات ضروری است تا بتوانیم محیطی سالم برای سرمایه‌داری ایجاد کنیم.

غصب زمین از مشکلات دیگری است که نمایان‌گر خلای حکومت‌داری خوب است، چون نتوانسته‌ایم زمین را در اختیار شهروندان قرار بدهیم. ایجاد ۵۰۰ هزار مسکن از لحاظ قانونی از برنامه‌های ما است که مردم بتوانند مسکن شرعی داشته باشند.

اقتصاد

ما بلانس عجیبی داریم. به‌عنوان یکی از ده کشور فقیر دنیا زیاد‌ترین پول را ما صادر می‌کنیم. یعنی این که پول است، سرمایه نیست. آب داریم اما استفاده نمی‌کنیم، انسان داریم ولی به کمترین قیمت و در بدترین شرایط نیروی انسانی خود را صادر می‌کنیم. در حالی که سالانه ۳۰۰۰ نفر وارد می کنیم که یک میلیارد دلار هزینه برمی‌دارد.

ما باید قشر سیاسی و اقتصادی افغانستان را در اجماعی به نظام تولیدی برسانیم که در آن سرمایه و سرمایه‌دار حمایت شوند و مفاد مشروع تامین شود. ایجاد فرصت‌های شغلی برای مردم به‌ویژه جوانان و ارائه خدمات معیاری برای مصرف‌کنندگان، توجه به پرداخت مالیات به دولت و فقرزدایی را هم در برنامه داریم. اما در کل تا زمانی که مساله مسکن را در افغانستان به‌صورت بنیادی حل نکنیم، رقابت نمی‌توانیم.

باید قمیت مسکن به حدی پایین بیاید که مثلاً یک جوان پس از ۱۰ تا ۲۰ سال کار، صاحب مسکن شود. مدیریت زیربنایی را باید تغییر بدهیم و برنامه‌های مهمی در نظر داریم که عملی خواهیم کرد.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- برنامه‌های نامزدان دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، وب‌سایت فارسی بی بی سی برای افغانستان: چهارشنبه ۱۱ ژوئن ٢٠۱۴ - ٢۱ خرداد ۱٣۹٣



[] جُستارهای وابسته

ویژه‌نامه‌ی انتخابات افغانستان ۱۳۹۳





[] سرچشمه‌ها

وب‌سایت فارسی بی بی سی برای افغانستان