|
ظهور و سقوط امانالله خان
سفر اروپایی شاه امانالله
تصاویر دیده نشده از سفر اروپایی شاه امانالله
عکسهای این آلبوم را وحید پیکان خبرنگار بیبیسی از روی عکسهایی که در «آرشیو ملی افغانستان» نگهداری میشود گرفته است. این عکسها از جمله اسناد تاریخی افغانستان است که در چهار دهه جنگ داخلی دستنخورده باقی مانده است. عکسها و دیگر اسناد تاریخی دوره امانالله خان هنوز دیجیتال نشده و بهصورت غیر حرفهای در آرشیو ملی نگهداری میشوند. امانالله خان به دلیل اعلام استقلال افغانستان از انگلیس، در میان افغانها محبوب است.
در آرشیو ملی، آلبومهایی از سفر ششماهه شاه امانالله (۱۹۱۹ تا ۱۹٢۹ م) نگهداری میشود.
امانالله خان در ۱۵ نوامبر ۱۹۲۷ از طریق قندهار با ۳۱ تن همراهان خود که ملکه ثریا همسرش و شماری اعضای کابینه و مترجمان او را همراهی میکردند وارد هند بریتانیایی شد.
ملکه ثریا اولین ملکه افغانستان بود که به خارج از این کشور سفر کرد.
شاه امانالله در سفر اروپایی خود از ایتالیا، فرانسه، بلژیک، سویس، آلمان، بریتانیا، پولند (لهستان) و روسیه بازدید کرد.
شاه امانالله در سفرنامهاش نوشته «در اروپا که رسیدم برای دیدن سویس خیلى مشتاق بودم زیرا شنیده بودم که کوههاى بلند آن به کوههاى وطن عزیزم افغانستان شباهت دارد».
در سپتامبر ۱۹۲۷ سفیر افغانستان در لندن به وزارت خارجه بریتانیا اطلاع داد که پادشاه افغانستان در نیمه ماه دسامبر به خارج سفر میکند و از لندن و مسکو نیز دیدن خواهد کرد.
شاه امانالله در راه بازگشت، از تهران تا هرات و از آنجا تا غزنى و کابل با خودرو خود سفر کرد و در طول راه از طرف اهالى شهرهاى هرات و فراه و قندهار استقبال شد.
شاه امانالله، در راه سفر به اروپا به مصر نیز رفت و در بندر پورت سعید، ملک فواد پادشاه مصر از او استقبال کرد.
در ترکیه از امانالله خان پذیرایى گرمی شد و برنامههاى توسعهای کمال آتاترک براى پیشرفت و ترقی کشورش تأثیر فوقالعادهای بر امانالله خان گذاشت.
او در بازگشت از اروپا، از سفر خود و دستآوردهای آن به ماموران و کارمندان عالیرتبه دولت و وکلای لویهجرگه معلومات داد.
ملکه ثریا همسر و نورالسراج خواهر او که همسفر شاه بودند، در سفر به اورپا با یک روبند نیمه ابریشمى و جورابهاى سیاه ظاهر شدند و از آنها عکس گرفته شد و این عکسها در روزنامههای اروپا چاپ شد که صورت ملکه و خواهر شاه دیده میشد.
امانالله در بخشی از سفرنامهاش نوشته است که «در دنیا به تنهایى زندگانى کردن خیلى دشوار است. باید مراودات و علاقه با همه دول پیدا کرده و در جامعه بشرى و بینالمللى و بینالدولى، مطابق ایجابات این عصر و علم و فن جدید حیات بهسر برد».
[▲] يادداشتها
[▲] پینوشتها
تصاویر دیده نشده از سفر اروپایی شاه امانالله، وبسایت فارسی بی بی سی (بخش عکس): دوشنبه ۱٨ اوت ٢٠۱۴ - ٢٧ مرداد ۱٣۹٣
[▲] جُستارهای وابسته
□
[▲] سرچشمهها
□ وبسایت فارسی بی بی سی (بخش عکس)