جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۵ دی ۱, چهارشنبه

کهن‌ترین رد پای انسان در آفریقا

از: هلن بریگز (خبرنگار علمی بی‌بی‌سی نیوز)

کهن‌ترین رد پای انسان در آفریقا


فهرست مندرجات

.



کشف رد پاهای چند میلیون ساله اجداد انسان

رد پاهای ٣،٦ میلیون ساله‌ی انسان در خاکستر آتشفشان کشور تانزانیا ایجاد شده است

محققان رد پای انسان‌های اولیه به قدمت چند میلیون سال را در تانزانیا کشف کرده‌اند که در نزدیکی محل کشف رد پاهای مشابهی در دهه ۱۹۷۰ است. این ردپاها هنگام عبور گروهی از انسان‌های اولیه از روی خاکستر آتشفشانی به‌جا مانده است.

استرالوپیتکوس آفارانسیس - که رد پاها ظاهراً متعلق به آن است - یکی از قدیمی‌ترین و اولیه‌ترین گونه‌های انسان‌نما بوده است. دانشمندان می‌گویند این رد پاها سرنخی از نوع زندگی این گونه به‌دست می‌دهد. صاحبان این مجموعه از رد پاها افرادی با جثه‌های کوچک تا بزرگ بوده‌اند.

فسیل لوسی، یک موجود کوچک مونث که حدود ۳،۲ میلیون سال قبل در اتیوپی زندگی می‌کرد، معروف‌ترین نماینده‌ی این گروه از انسان‌های اولیه است.

دانشمندان با توجه به اندازه رد پاها احتمال می‌دهند که این‌ها متعلق به یک موجود مذکر بزرگ‌سال همراه چند مونث کوچک‌تر باشد.

پروفسور جورجیو مانزی، مدیر این پروژه باستان‌شناسی در تانزانیا، گفت: «وقتی این شواهد تازه در کنار یافته‌های قبلی گذاشته می‌شود، تصویری از عبور جمعی هومینین‌های اولیه از این نقطه پس از فوران آتشفشانی و بارندگی متعاقب آن را ترسیم می‌کند.»

رد پاها احتمالاً متعلق به یک مذکر و چند مونث و موجود نوجوان بوده است

«رد پاهای یکی از این افراد به‌طور حیرت‌انگیزی بزرگ‌تر از باقی اعضای گروه است، که نشان می‌دهد او یک موجود بزرگ مذکر بوده است.»

«در واقع، با توجه به اندازه رد پا قد او را ۱٦۵ سانتی‌متر تخمین می‌زنیم که بزرگ‌ترین نمونه از یک استرالوپیتکوس است که تاکنون شناسایی شده.»


عاداتی شبیه گوریل

در سال ۱۹۷٦ هم ردپاهایی که تصور می‌شود متعلق به همین‌گونه بوده در نقطه‌ای به‌نام لائتولی در تانزانیا کشف شد. قدمت آن ردپاها به ۳،٦٦ میلیون سال می‌رسد و کهن‌ترین ردپای یک موجود دو پا هستند که تاکنون کشف شده است. جزییات کشف ردپاهای تازه در مقاله‌ای در نشریه «ای لایف» (eLife) چاپ شده است.

جاکوپو موگیسچی از دانشگاه فلورانس گفت: «حالا که مجموعه‌ی تازه‌ای از رد پاها را پیدا کرده‌ایم، پنجره‌ی کاملاً تازه‌ای گشوده شده. این ردپاها مثل عکسی از زندگی روزمره این‌گونه است.»

این ردپاها در جریان حفاری‌هایی برای یک موزه در ۱۵۰ متری ردپاهای قبلی پیدا شد. پژوهشگران مستقر در ایتالیا و تانزانیا فکر می‌کنند که این دو مجموعه می‌تواند متعلق به یک گروه باشند.

دکتر مارکو چرین، مدیر دانشکده فسیل‌شناسی در دانشگاه پروجیا، می‌گوید: «یکی از نتیجه‌گیری اولیه این است که این گروه شامل یک مذکر، دو یا سه مونث، و یک یا دو نوجوان بوده است. در نتیجه برداشت ما این است که این موجود مذکر و سایرین مردان این‌گونه، بیش از یک جفت داشته‌اند.»

رد پاهای حیواناتی مثل زرافه، کرگدن و اسب‌های ماقبل تاریخ در همین نقطه مشاهده شد

محققان می‌گویند یافتن یک موجود مذکر با چند موجود مونث می‌تواند نشان‌گر ساختاری اجتماعی «بیشتر شبیه گوریل باشد تا شامپانزه یا انسان امروزی». در گوریل‌ها یک مذکر با چند مونث حلقه جفتگیری تشکیل می‌دهند و بچه‌داری می‌کنند.

این مطالعه هم‌چنین سوالاتی را درباره‌ی تکامل پای انسان برای راه رفتن مطرح می‌کند. استرالوپیتکوس قادر بود روی دو پا ایستاده راه برود اما نمی‌دانیم راه رفتن آن‌ها چقدر شبیه انسان بود.

پروفسور رابین کرامپتون از دانشگاه لیورپول که در این مطالعه شرکت نداشته گفت که تازه‌ترین رد پاها بعد از مطالعات گسترده اطلاعات بیشتری به‌دست خواهد داد. او به بی‌بی‌سی گفت خیلی هیجان‌انگیز خواهد بود، اگر معلوم شود که انسان و اجدادش کم و بیش برای ۳،٦۵ میلیون سال است که این‌گونه راه می‌روند.[۱]


[] يادداشت‌ها

يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.


[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- هلن بریگز، کشف رد پاهای چند میلیون ساله اجداد انسان، وب‌سایت فارسی بی‌بی‌سی: پنج‌شنبه ۱۵ دسامبر ٢٠۱٦ - ٢۵ مهر ۱٣۹۵


[] جُستارهای وابسته




[] سرچشمه‌ها

وب‌‌سایت بی‌بی‌سی