افغانســتان، در حال حاضـر بزرگترین تولیدکننـده مـواد مخـدر در ســطح جـهان اســت.[۱]
"احمدولی کرزی"، برادر ناتنی حامد کرزی رييس جمهوری افغانستان، سالهاست که متهم به دخالت در تجارت مواد مخدر در افغانستان میباشد، ولی وی همواره اين ادعاها را رد میکند.
"گرچن پیترز"، یک روزنامه نگار آمریکایی در کتابی خود با نام "بذرهای ترور" از تقویت محور سه ضلعی قاچاقچیان مواد مخدر، تروریستها و طالبان و همکاری فزآینده بین این سه پرده برداشت. او ضمن تشریح اتحاد این سه با یکدیگر، به تشريح جریانهای پشت پرده قاچاق هرویین در دنیا توسط این سه محور پرداخته است.
پیترز، این محور سه ضلعی را "محور شرارت" نامیده و معتقد است که طالبان از این راه صدها میلیون دلار درآمد کسب میکند. به عقیده وی، نقشی که طالبان در این بین ایفا میکند، بیش از آنکه شبیه یک نیروی نظامی کلاسیک باشد، مانند یک گروه مافیایی مدرن است.
نویسنده کتاب "بذرهای تروریسم" شرح داده است که چگونه طالبان با مشارکت در اقدامات جنایتکارانه روز به روز بر ثروت خود میافزاید و در این راه خواستار همکاری با غرب است. "گرچن پیترز" معتقد است که سه دلیل برای افزایش کشت تریاک وجود دارد: برخی آن را تحت اجبار و فشار طالبان کشت میکنند، برخی دیگر آن را به خاطر كسب منافع سرشار کشت میکنند، هرچند افزایش کشت قیمت آن را کاهش داده است و برخی صاحبان زمین هم وجود دارند که از روی طمع تریاک کشت میکنند.
به عقیده نویسنده، فساد حکومتی بزرگترین چالش پیش رو در پاکستان و افغانستان است و حتی برادر "حامد کرزی" ریس جمهور افغانستان مرکزیت تسهیل تجارت تریاک را در دست دارد. اگرچه هم کرزی و هم برادرش این اتهام را رد میکنند، ولی هیچ تحقیقی در این مورد انجام نشده است.
پیترز معتقد است "باراک اوباما" رییس جمهور آمریکا سیاست همراهی واشنگتن با کشت تریاک را کنار گذاشته و روند داد و ستد و تولید آن همچنان با حمایت طالبان انجام میشود. او مینویسد: طالبان و قاچاقچیان مواد مخدر بخش عظیمی از پول خود را از طریق حمل و نقل مواد مخدر کسب میکنند.[٢]
قاچاقبران مواد مخدر در افغانستان
در مورد احمدولی کرزی برادر ناتنی رییس جمهور افغانستان از مدتها بدینسو اتهام تجارت مواد مخدره وارد گردیده است. اما اکنون بر اساس اطلاعات هفته نامۀ "شترن" (Stern) چاپ آلمان، مقدار زیاد افیون از سرای دهاتی وی بهدست آمده است. این موضوع به رییس جمهور کرزی اطلاع داده شده است، ولی او تا به حال لب بهخاموشی بسته است.
واحدهای ویژۀ بریتانيايی در جنوب افغانستان در یک سرای دهاتی مقدار چند تن افیون خام کشف و ضبط کردهاند، که متعلق به احمدولی کرزی میباشد. به گزارش مجله "شترن" عملیات کشف و ضبط به تاریخ ٢۲ جولای (ژوئيه) ٢٠٠۹ در ولایت کندهار به وقوع پیوسته است.
مسوولین مواد مخدره آمریکایی و بریتانيايی سالهای زیاد است که احمدولی کرزی را با قاچاق مواد مخدره در پیوند میدانند. اما اين اتهام پیوسته توسط احمدولی کرزی رد شده است.
یک افسر پولیس (پليس) که با رادیکالهای اسلامی همکاری داشت و بریتانيايیها را به محل اختفای افیون رهنمایی کرد، نیز در جمع بازداشت شدگان میباشد. در درون مجتمع چاردیواری شده مقدار زیاد افیون خام کشف گردید. این همان مکانیست که متعلق به برادر حامد کرزی بوده و اکنون رییس شورای ولایتی کندهار میباشد.
بر اساس گزارش "شترن"، پروتوکول (پرتوکل) و استماع ویدیویی قضیه به رییس جمهور کرزی و وزارت داخله افغانستان سپرده شده است، ولی آنها هیچگونه اقدامی در زمینه انجام ندادهاند.[٣] اخیراً کارل ایکنبری، سفیر آمریکا در کابل خاطر نشان کرده که احمدولی کرزی، برادر حامد کرزی، در قاچاق مواد مخدر به شدت فعالیت دارد.[*]
راههای کاهش تولید مواد مخدر در افغانستان
دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد، در تازهترین گزارش خود از ٢٢ در صد کاهش در کشت خشخاش، و ١٠ درصد کاهش در تولید مواد مخدر در افغانستان خبر داده است.
همزمان سازمان ملل متحد میگوید که از ده سال به این سو نرخ مواد مخدر برای نخستین بار کاهش یافته و تعداد ولایاتی عاری از کشت خشخاش از ١٨ به ٢٠ رسیده است. توأم با این همه، به گفتهی این سازمان، در نتیجه عملیات نیروهای افغان و ناتو برای مبارزه با تجارت و قاچاق مواد مخدر، مقادیری بیشتری از این مواد ضبط شده است.
بیشترین کاهش در زمینه کشت خشخاش در ولایت هلمند رخ داده است. برپایه، اين گزارش سازمان ملل متحد، در سال جاری، ٦٩٨٣٣ هکتار زمین در ولایت هلمند زیر کشت خشخاش رفته، در حالی که این آمار در سال ٢٠٠٨، ١٠٣۵٩٠ هکتار زمین بوده است.
آیا واقعا شیوههای فعلی مبارزه با قاچاق و کشت مواد مخدر در افغانستان موثر است؟ آیا این خبر واقعا امیدوار کننده است و سرانجام افغانستان از آفت مواد مخدر رهائی خواهد یافت؟
آنتونیو ماریا کوستا رئیس دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد میگوید: "در حالی که نسبت به اوضاع افغانستان بدبینی وجود دارد، یافتههای تازه، یک خبری خوشی است و نشان میدهد که پیشرفت امکانپذیر است".[۴]
يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامۀ آريانا توسط مهديزاده کابلی برشتۀ تحرير درآمده است.پيوستها
پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:
پینوشتها
[۲]- افغانستان و محور سه ضلعی قاچاق مواد مخدر در دنیا، سايت خبرگزاری کتاب ايران
[۳]- کشف مقدار زیاد مواد مخدره در نزد برادر کرزی، سايت اينترنتی ديدگاه ۱۲ آگست ٢٠٠۹؛ برگرفته از هفته نامۀ "شترن" چاپ آلمان
[۴]- راههای کاهش تولید مواد مخدر در افغانستان، سايت فارسی بی بی سی: چهارشنبه ٠٢ سپتامبر ٢٠٠٩ - ١١ شهریور ١٣٨٨
[۵]-
[۶]-
[٧]-
[۸]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱۲]-
[۱۳]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱۶]-
[۱٧]-
[۱۸]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[٢۱]-
[٢۲]-
[٢۳]-
[٢۴]-
[٢۵]-
[٢۶]-
[٢٧]-
[٢۸]-
[٢۹]-
جُستارهای وابسته
□
□
منابع
□
پيوند به بیرون
□ [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12]
□ [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]
[برگشت به بالا] [گفت و گو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]
[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]
[٢۱]
[٢٢]
[٢٣]
[٢۴]
[٢۵]
[٢٦]
[٢٧]
[٢٨]
[٢۹]