گفتگو از: علی سلیمی
پینوشتها
جُستارهای وابسته
منابع
<برگشت به بالا><گفت و گو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله>
تغییر نظام حکومتی افغانستان از ریاستی به پارلمانی یکی از جدیترین مباحث مطرح شده در دومین انتخابات ریاست جمهوری این کشور است.
عبدالله عبدالله از چهرههای مطرح انتخابات این دور است که با همین شعار وارد کارزارهای انتخاباتی شده است.
او به هوادارانش وعده داده که در صورت پیروزی در انتخابات، تحول عمدهای در ساختار قدرت در افغانستان ایجاد خواهد کرد.
- علی سلیمی در آغاز گفتگویی با عبدالله عبدالله از او پرسیده که چرا او روی تغییر سیستم حکومتی از ریاستی به پارلمانی تأکید میکند؟
یک نظام پارلمانی، بهتر جوابگو است، میتواند حسابده باشد و پارلمان میتواند بر اعمال حکومت نظارت خوب داشته باشد. تفکیک قوای ثلاثه بهتر صورت میگیرد. همهاینها مزایای نظام پارلمانی است. در عین زمان ما دیدیم که متاسفانه نظام ریاستی موجود به طرف تک گرایی رفته، به طرف انحصار قدرت رفته کهاین چیزی نیست که بتواند در کشوری مثل افغانستان دوام کند.
- ولی مخالفان شما میگویند نظام ریاستی که فعلا در افغانستان هست، هنوز به درستی امتحان نشده.
- آقای عبدالله، شما خودتان یکی از کسانی بودید که در لویه جرگه قانون اساسی افغانستان به نظام ریاستی رأی دادید. حالا چه شده که میخواهید نظرتان را تغییر دهید؟
- شما همچنین خواستار انتخابی شدن تعیین والیها شدهايد که هدفش جلوگیری از اعمال نفوذ دولت مرکزی در ولایات است. اما به هر صورت دولت مرکزی میتواند اعمال نفوذ کند تا کسی به مقام ولایت در یکی از ولایات برسد.
- آقای عبدالله شما گفتهايد که اگر در انتخابات پیروز شوید میخواهید یک دولت ملی تشکیل بدهید. شما چگونه میخواهید مشارکت ملی را که مد نظر تان است، تأمین کنید؟
- اگر شما در انتخابات پیروز شوید سهم اقوام در دولت شما چگونه خواهد بود؟
- شما از لزوم مشارکت ملی در دولت صحبت کردید. در حالی که در زمان تصدی وزارت خارجه توسط شما، بیشتر کارمندان این وزارتخانه از یک ولایت افغانستان بودند. به همین دلیل وزیر خارجهای که بعد از شما آمد، اولین کارش اصلاح ترکیب قومی کارمندان این وزارتخانه بود.
- شما قبلا از آقای کرزی انتقاد کردهايد که مجاهدین را از قدرت دور میکند. در عین حال خودتان هم سابقه جهادی دارید. اگر شما به قدرت برسید، سهم مجاهدین در کابینهای که تشکیل خواهید داد، چقدر خواهد بود؟
- در کابینه چه، در کابینه هم کوشش خواهید کرد وزیری از میان مجاهدین انتخاب کنید؟
- آقای عبدالله، اگر شما در انتخابات پیروز شوید، رابطه افغانستان و آمريکا را چگونه تنظیم خواهید کرد؟ آیا آمريکا همچنان متحد استراتژیک افغانستان باقی خواهد ماند؟
- شما قبلا از بیطرفی افغانستان صحبت کردهايد. در حالی که پیمان همکاریهای استراتژیک افغانستان و آمريکا را خود شما امضا کردهايد.
پینوشتها
جُستارهای وابسته
منابع
□ برگرفتهاز سايت فارسی بیبیسی
<برگشت به بالا><گفت و گو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله>