جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۰ اردیبهشت ۱۷, شنبه

نظریه جدید تکامل

از: دکتر مایکل موزلی


فهرست مندرجات

[تیوری تکامل]


سیر تکاملی ماهی به بشر شاید به‌نظر عجیب برسد، اما نه فقط در فسیل‌ها بلکه در بدن خود ما شواهدی وجود دارد که این نظریه را تقویت می‌کند.


[] چگونه ماهی انسان شد

صورت شما بارزترین بخش وجودی شماست؛ به دنیای اطراف شما می‌گوید که چه احساسی دارید، که هستید و از کجا می‌آیید. گرچه هرگز دو نفر صورتی کاملا یکسان ندارند، همه چهره‌ها دارای خصایص مشترکی هستند: دو چشم، یک بینی، یک دهن و گودی بالای لب.

شما هر روز این گودی پشت لب را در آینه می‌بینید و احتمالا هرگز به آن فکر نمی‌کنید. هیچ کارکرد مشخصی ندارد. حادثه‌ای در منشاء بشری و نشانه‌ای از پیشینه ماهی بودن ما و چهره نخستین ما.

صورت شما در نخستین ماه‌های حیات در رحم از هنگامی که به اندازه یک برنج بودید، تا زمانی که به اندازه یک کلیه رشد کردید شکل می‌گیرد.

تصاویر ویدیویی از مراحل اولیه نمو جنین انسانی نشان می‌دهد که چگونه صورت انسان از چرخش و به‌هم رسیدن سه بخش اصلی شکل می‌گیرد.

نحوه این روند تنها هنگامی معنا پیدا می‌کند که متوجه می‌شویم ما از نسل ماهی‌ها هستیم.

جنین انسانی در مراحل ابتدایی بسیار شبیه جنین سایر پستانداران، پرندگان و دوزیستان است. همه این‌ها از ماهی تکامل یافته‌اند.

چشمان ما در کنار سر ما پدیدار می‌شود، اما بعد به وسط جابه‌جا می‌شود. لب فوقانی و آرواره در گردن ظاهر می‌شود. سوراخ‌های بینی و بخش میانی لب‌های شما از بالای سر به پایین می‌آید.

همه این بافت‌ها و ماهیچه‌ها بدون هیچ شکاف و نقصی به‌هم می‌رسد و پیوند می‌خورد. اما این همه تحول و جابه‌جایی فقط یک رد و اثر از خود به‌جای می‌گذارد: گودی پشت لب بالا.

در طول این روند، کلیه این ذرات از بخش‌های مختلف به‌هم می‌رسد و با دقت بالایی پیوند می‌خورد تا صورت انسانی را شکل دهد.

این سه بخش باید در زمان مشخصی رشد کند و به‌هم برسد تا این پیوند به‌طور صحیح انجام شود. اگر حتی یک‌ساعت تاخیر و یا تسریع صورت گیرد، نوزاد ممکن است لبی شکاف دار و چهره‌ای غیرمعمول داشته باشد.

آناتومی انسانی ویژگی‌های عجیب دیگری نیز دارد که تنها با این نظریه قابل توضیح است که ما از نسل ماهی‌ها هستیم.

برای مثال، اگر کوسه‌ای را بشکافید غدد جنسی آن را در بالای سینه و پشت کبد کشف خواهید کرد.

غدد جنسی ما هم نظیر کوسه‌ها نخست در بالا و نزدیک کبد ظاهر می‌شود. اما بر خلاف کوسه‌ها به‌تدریج به پایین می‌رود.

این غدد در زنان تبدیل به تخمدان و در نزدیکی رحم مستقر می‌شود.

آنها در مردان تبدیل به بیضه می‌شود، اما برای پایین رفتن و ورود به کیسه بیضه باید مسیر طولانی و دشواتری را به‌سمت جنوب طی کند.

در طی این سفر، دیواره شکم جنین مذکر ضعیف می‌شود و به همین دلیل احتمال دچار شدن مردان به فتق در ناحیه کشاله ران بیشتر از زنان است.

فتق کشاله ران به‌صورت توده و یک برآمدگی ظاهر می‌شود و ممکن است دردناک باشد. این توده معمولا هنگامی که شما دراز می‌کشید ناپدید می‌شود.

این برآمدگی در واقع بخش‌هایی از شکم شماست که از دیواره ضعیف ماهیچه‌ای عبور می‌کند و بیضه‌های شما در هنگام حرکت خود به‌سمت پایین بر جای گذاشته است.

فتق کشاله ران معمولا باید تحت جراحی قرار گیرد. اگر شما بدشانس و دچار آن هستید، ماهی را مقصر بدانید.


[] سکسکه

چارلز آزبورن آمریکایی افتخار آن را دارد که با ٦٨ سال سکسکه، از ۱۹٢٢ تا ۱۹۹٠، رکوردی جهانی برای خود ثبت کرده است. اما به‌نظر می‌رسد مقصر این هم ماهیانی هستند که اجداد ما بودند.

عامل سکسکه گرفتگی دیافراگم، عضله بزرگی در سینه است که با بلع غیراختیاری دنبال می‌شود. ریشه هر دوی این‌ها در آب است.

در ماهی‌ها پیام‌های اعصابی که تنفس را کنترل می‌کند با سفری کوتاه از ساقه مغز به دستگاه تنفسی زیر گلو می‌رود. در انسان‌ها این وضعیت کمی پیچیده‌تر است.

برای تنفس، ساقه مغز ما باید پیامی نه فقط به گلو، بلکه به سینه و دیافراگم بفرستد. این هماهنگی پیچیده به این معناست که اعصاب ممکن است گرفتگی عضلانی ایجاد کند که این خود به سکسکه منجر می‌شود.

وقتی سکسکه شروع شد، یک موتور ساده‌ای که به‌نظر می‌آید ما از یکی از اجداد دوزیست خود به ارث برده‌ایم آن را ادامه می‌دهد.

برای قورباغه‌ها، این عصب کنترل کننده، کارکرد مفیدی دارد. اجازه می‌دهد دریچه شش هنگام تنفس باز بماند، اما هنگام خوردن آب بسته شود.

اما برای بشر و سایر پستاندارانی که سکسکه می‌کنند، این هیچ کارکردی ندارد و فقط نشانه دیگری است که ما با دوزیستان اجداد مشترکی داریم.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- دکتر مایکل موزلی، نظریه جدید تکامل: چگونه ماهی انسان شد، بخش فارسی بی بی سی: جمعه ٠٦ مه ٢٠۱۱ - ۱٦ اردیبهشت ۱۳۹٠



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

بخش فارسی بی بی سی


[برگشت به بالا]