جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۱ اسفند ۲۹, سه‌شنبه

هفت‌سین

از: دانشنامه‌ی آریانا

فهرست مندرجات

[نوروز][سنت‌های نوروز]


هفت‌سین (به انگلیسی: Haft Sin یا Haft Seen)، سفره‌ای است که ایرانیان هنگام نوروز می‌آرایند. این سفره ممکن است روی زمین یا روی میز گذاشته شود. اعضای خانواده معمولاً لحظهٔ تحویل سال را در کنار سفرهٔ هفت‌سین می‌گذرانند. برخی، سفره را در مدت سیزده روز نوروز نگه می‌دارند و در پایان این دوره، در روز سیزده نوروز، سبزه را به آب می‌سپارند[۱].

سفرهٔ هفت‌سین ویژه نوروز است. به‌گفتهٔ دانشنامهٔ ایرانیکا، دیگر ملیّت‌هایی که ریشه آریایی دارند و با ایرانیان، دارای فرهنگ و سـنت‌های مشـترک هسـتند (مانند افغانان، تاجیکان، و ارمنیان) این سـفره را حاضـر می‌کنند و این سـفره در میان کردها و زرتشـتیان (که هر دو از نگهدارندگان و آیین‌های باسـتانی ایرانی بوده‌اند) نیز رواج دارد[٢].

در افغانستان، که سرزمین مادری آریاییان است، این سنت دیرینه‌ی نیاکانی را به‌رسم آنان، تاکنون با برگزاری سفره‌ای هفت‌میوه تجلیل می‌کنند.


[] ریشه‌شناسی




[] تاریخچه




[] سین‌ها




[٣]
[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]
[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط برشتۀ تحرير درآمده است.



[] پيوست‌ها

پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]-
[٢]-
[٣]-
[۴]-
[۵]-
[٦]-
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها








[] پيوند به بیرون

[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]