جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۵ آذر ۲۵, پنجشنبه

نشیمن‌گاه

از: دانشنامه‌ی آریانا

نشیمن‌گاه


فهرست مندرجات
کالبدشناسیجذابیت جنسی

نشیمن‌گاه (به انگلیسی: Buttock، با تلفظ آمریکایی: Buttock)، که به‌نام‌های باسن، کَپَل، سُرین، ماتحت، یا در فرهنگ عامیانه کون نیز خوانده می‌شود، بخش گرد و گوشتی از آناتومی قسمت پشتیِ انسان و سایر حیوانات - دوپا یا چهارپا - را تشکیل می‌دهد که در بالای ران واقع است و از لحاظ فیزیولوژیکی، هنگام نشستن بدن بر روی آن قرار می‌گیرد و وزن بدن را تحمل می‌کند. این بخش از بدن شامل یک لایه چربی است که روی ماهیچه‌های سرینی بزرگ و متوسط را پوشانیده است. کپل، به‌ویژه باسن زن، در بسیاری از فرهنگ‌ها، نقش مهم در کشش یا جذابیت جنسی (Sexual attraction) بازی می‌نماید. هم‌چنین در برخی از فرهنگ‌ها، موضعی است که برای تنبیه بدنی (Corporal punishment) استفاده می‌شود. در ضمن، ورزشکاران زیبایی اندام به تقویت عضلات باسن یا ماهیچه‌های سُرین اهمیت بسیاری قائل هستند، چرا که این ماهیچه‌ها کانون قوه‌ی محرکه‌ بدن است.


واژه‌شناسی
کپل یک زن با جذابیت جنسی

در فرهنگ عامه‌ی فارسی‌زبانان برای نشیمن‌گاه، واژه‌ی «کون» به‌کار می‌رود؛ اما واژه‌ی «کپل» و «باسن» فقط در ایران استفاده می‌شود. واژه‌ی «باسن»، در واقع، کلمه‌ای فرانسوی به‌معنای لگن خاصره است. لغت‌نامه دهخدا کپل، کفل، یا کفچل را به‌معنای «سطح خارجی سرین آدمی و جانوران» یا «سرین آدمی و جانوران» معنا کرده است و در فرهنگ فارسی معین ذیل کفل آمده: «سُرین یا قسمت خلفی بالای ران».

در زبان عربی، به باسن یا کپل أرداف گویند و در اصطلاح دینی، دُبُرْ به‌معنای اندام پسین مرد یا زن (نشیمن‌گاه) است که در برابر آن، قُبُلْ وجود دارد که همان اندام جلوی مرد یا زن است. البته مراد از دبر، سوراج کون یا مقعد است.

در زبان انگلیسی، به نشیمن‌گاه، «Buttock» گفته می‌شود، ولی این زبان مترادف‌های فراوانی برای این واژه دارد، مانند:

Arse، Ass، Backside، Behind، Booty، Bot، Bottom، Bum، Bun، Butt، Cheek، Derrière، Duff، Fanny، Gluteal، Haunch، Posterior، Rear، Rump و Tush.


کالبدشناسی
خطوط افقی سرینی

کپل انسان، از لحاظ آناتومی، از توده‌ی ماهیچه‌ای سُرینی یا عضلات گلوتئال (Gluteal muscles) - ماهیچه‌ی سرینی بزرگ و ماهیچه‌ی سرینی متوسط - که توسط لایه‌ی چربی پوشیده شده‌، تشکیل گردیده است. قسمت فوقانی باسن، به ستیغ خاصره‌ای یا ایلیاک کرست (Iliac crest) به پایان می‌رسد و قسمت تحتانی آن را خط افقی سرینی (Horizontal gluteal crease) از ران تفکیک می‌کند و هم‌چنین، دو توده‌ی ماهیچه‌ی سرینیِ چپ و راست توسط خطی عمودی (درز کون) از یکدیگر جدا می‌شوند که معقد، تقریباً در انتهای آن واقع شده است. در پشت این ماهیچه‌ها، استخوان لگن خاصره قرار دارد.

ماهیچه‌ی سرینی یا عضلات باسن یا عضلات گلوتئال (Gluteal muscles) در واقع سه عضله است: ماهیچه‌ی سرینی بزرگ یا گلوتئوس ماگزیموس (Gluteus maximus)، ماهیچه‌ی سرینی متوسط یا گلوتئوس مدیوس (Gluteus medius) و ماهیچه‌ی سرینی کوچک یا گلوتئوس مینیموس (Gluteus minimus). این ماهیچه‌های عضلانی، در بالا به سطح پشتی استخوان‌های بی‌نام که به آن ایلیوم (Ilium) گفته می‌شود، می‌چسبند. هم‌چنین این عضلات در سمت پایین و بیرون، به برجستگی تروکانتر بزرگ می‌چسبند. این عضلات یا ماهیچه‌های عضلانی هستند که برجستگی باسن یا کپل را ایجاد می‌کنند.

از لحاظ زیبایی‌شناسی جنسیِ کپل، چهار ساختار در نمود و سیمای ظاهر باسن نقش اصلی دارند: ساختار استخوان (Bone Structure)، عضلات (Muscles)، چربی زیر جلدی (Subcutaneous Fat) و پوست (Skin). البته به‌طور کلی، ساختار باسن زن و مرد، در ظاهر، به‌سبب تفاوت دو جنس، اندکی از هم متفاوت هستند.

کپل یک زن (بالا) و یک مرد (پایین)

□ ساختار استخوان (Bone Structure): لگن بخشی از دستگاه اسکلت انسان است که به‌طور اساسی به باسن شکل ظاهری می‌دهد. زنان معمولاً یک لگن عریض‌تر نسبت به مردان دارند؛ زیرا این ساختار برای زایمان آنان مناسب است. از این‌روی، استخوان ران زنان نیز پهن‌تر است. در نتیجه، باسن زنان به‌شکل پهن نمود می‌یابد.

مردان یک لگن بلندتر و باریک‌تر دارند، که این امر منجر به آن می‌شود که بیشتر باسنی به‌شکل چهارگوش یا مربعی داشته باشند. اما زنان معمولاً باسنی با سیمای متفاوت به‌شکل‌های مربع (H-shape)، گرد (C-shape یا O-shape)، قلب (A-shape) یا مثلثی یا معکوس (V-shape) دارند.

در این میان، در باسن‌های به‌شکل مربع (H-shape)، استخوان‌های بی‌نام یا استخوان‌های خاصره (Hip bones) زنان اغلب در قسمت بالا اندکی بیشتر به‌سمت بیرون کشیده شده‌اند یا لگن آن‌ها اندکی بالاتر از حالت معمولی قرار گرفته است. بنابراین، آنان لگن پهن‌تر و باسن به‌شکل حرف H انگلیسی دارند. به‌هر حال، در جراحی زیبایی باسن، بخش اسکلتی کپل را نمی‌توان تغییر داد.

□ عضلات (Muscles): ماهیچه‌ها همراه با چربی، بخش عمده‌ای شکل اصلی و بافت نرم باسن را تشکیل می‌دهند. عضلات زیادی در ناحیه‌ی باسن وجود دارد، اما، چنان‌که در بالا بیان شد، سه ماهیچه‌ی سُرینی بزرگ، متوسط و کوچک نقش اصلی در شکل‌دهی باسن دارند. این عضلات را می‌توان با ورزش ورزیده ساخت.

□ چربی زیر جلدی (Subcutaneous Fat): چربی زیر جلدی یا چربی زیرپوست، لایه‌ای از چربی است که بخش بزرگی از بدن انسان را نیز پوشش می‌دهد. بیشتر مردم، چربی‌های بدن را دوست ندارند. اما حقیقت این است که در بعضی از نقاط بدن، انسان نیاز به چربی‌های سالم دارند. این چربی‌ها که هم‌چنین بافت چربی نامیده می‌شوند، در ناحیه‌ی باسن ماهیچه‌‌های سُرینی را پوشش می‌دهند و برای نشستن انسان حالت راحتی را فراهم می‌کند. لایه‌ی این چربی در زنان، به‌دلیل هورمونی که چربی را ذخیره‌سازی می‌نماید، نسبت به مردان ضخیم‌تر است. با این وضعیت، توزیع چربی در اطراف ناحیه‌ی باسن، یکی از عوامل مهم برای چگونگی سیمای باسن می‌باشد که عمداً به عوامل ژنتیکی و سطح هورمونی مرتبط است و نمی‌تواند به‌طور طبیعی مانع رشد یا کاهش آن شد. چنان‌که برخی از گروه‌های انسانی بیشتر در معرض ذخیره‌سازی چربی در ناحیه‌ی سُرین نسبت به دیگران قرار دارند. به‌هر حال، چربی‌های اضافی را می‌توان از طریق ورزش، رژیم غذایی یا عمل جراحی از بین برد.

□ پوست (Skin): پوست لایه‌ی نهایی است که باسن را شکل می‌دهد. این لایه، بر روی لایه‌ی چربی زیرپوستی قرار دارد و از آن نگهداری می‌کند. پوست در آغاز کودکی حالت شفاف دارد، اما به‌تدریج با افزایش سن، شفافیت خود را از دست می‌دهد. برخی مشکلاتی که می‌تواند در زیبایی پوست باسن اثر گذارد، عبارتند از: جوش (Pimple) و سلولیت (Cellulite). تجمع بافت چربی در ناحیه‌ای باسن، به‌ویژه در خانم‌ها که در سوخت‌و‌ساز آن‌ها اختلال به‌وجود آمده‌ است، سلولیت می‌نامند. این پدیده، بدین‌صورت است که سلول‌های چربی در کیسه‌هایی، که در بین رشته‌های لایه‌های مختلف بافت پیوندی پوست نگه‌ داشته می‌شوند، جمع می‌شوند. این رشته‌ها قابل گسترش نیستند، بنابراین به‌ویژه هنگامی که وزن افزایش می‌یابد و یا پوست فشرده می‌شود، گلبول‌های چربی از شکل طبیعی خود خارج شده و به‌داخل فشرده می‌شوند و توده‌های پرتقالی‌شکلی از چربی را تولید می‌کنند. پدیده سلولیت در زنان رایج‌تر است و به‌نظر می‌آید که هورمون زنانه‌ی استروژن باعث آن می‌شود. از این‌رو، بیشتر چربی موجود در بدن زنان در اندام تحتانی (ران‌ها و باسن: جایی‌که سلولیت بیشترین بروز خود را دارد)، جمع شوند. سلولیت، گرچه یک عارضه‌ی بالینی جدی محسوب نمی‌شود، اما می‌تواند ظاهر نامطلوبی را ایجاد کند. همین ظاهر نامطلوب زمینه‌ی ارائه درمان‌های متفاوت را فراهم می‌کند. اگر چه درمان‌های زیادی مانند ماساژ یا کرم‌های بر طرف کننده‌ی سلولیت، برای رفع سلولیت ارائه شده‌اند، اما متأسفانه بسیاری از این درمان‌ها به اندازه‌ای که ادعا می‌کنند مؤثر نیستند.

افزون بر این، پوست به سبب افزایش سن، پیر، خشک و چروکیده می‌شود و قالیت کشش و ضخامت خود را از دست می‌دهد. اما می‌توان این روند را با ورزش و تغذیه مناسب (غذاهای مغذی) کُند کرد.


نقش فرهنگی

در انسان‌ها، زنان غالباً کپل‌های دارای چربی‌های زیرجلدیِ قطورتر و پهن‌تر هستند که در جذابیت جنسی نقش مهم دارد. با این وجود، زیبایی‌شناسی جنسیِ کپل از فرهنگی به فرهنگ دیگر و از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ حتی مُد هم بر این زیبایی‌شناسی مؤثر است.

زیبایی‌شناسی جنسیِ کپل

در فرهنگ مردم، بیشتر کشورها، لگد زدن با پا و یا ضربه‌زدن به‌وسیله‌ی زانو به باسن فردی دیگر، موجب تحقیر و توهین فرد مضروب تلقی می‌شود. این ضربه از نظر جسمی و فیزیولوژیکی، ممکن است، درد و آسیبی در پی نداشته باشند؛ اما در اغلب فرهنگ‌ها به‌منزله‌ی توهین، تحقیر و خصومت با فردی است که به نشیمن‌گاه او ضربه زده می‌شود.

جنیفر لین لوپز (Jennifer Lynn Lopez)، با نام مستعار جِی لو خواننده، بازیگر، رقاص، تهیه‌کننده موسیقی، تهیه‌کننده تلویزیونی، نویسنده و طراح مد آمریکایی، نماد زیبایی باسن جذاب و شهوت‌انگیز در جهان است.


[] يادداشت‌ها




[] پيوست‌ها


...


[] پی‌نوشت‌ها

...


[] جُستارهای وابسته






[] سرچشمه‌ها







[] پيوند به بیرون

[۱ ٢ ٣ ۴ ۵ ٦ ٧ ٨ ٩ ۱٠ ۱۱ ۱٢ ۱٣ ۱۴ ۱۵ ۱٦ ۱٧ ۱٨ ۱۹ ٢٠]

رده‌ها:آناتومیآناتومی انسانجذابیت جنسی