- گیاهشناسی
- تاریخچه
- ترکیبات شیمیایی
- خواص غذایی
- خواص درمانی
- کشت، داشت و برداشت
- يادداشتها
- پيوستها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
- پيوند به بيرون
[گیاهان] [سبزیجات]
سیرخرس (به انگلیسی: Allium ursinum، همچنین: ramsons, buckrams, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek یا bear's garlic نیز نامیده میشود؛ به آلمانی: Bärlauch)، نام گیاهی است از راسته مارچوبهایها، تیره سیربویان، زیرتیره سوسنیان، از سرده سیرها، همخانواده با پیاز کوهی. نامگذاری آن به این خاطر است که خرسهای قهوهای به خوردن سوخ (پیاز) این گیاه علاقه زیادی دارند. گرازها نیز به خوردن سیرخرس تمایل دارند[۱].
[↑] گیاهشناسی
ســـیـرخـرس، گـیــاهـی اســت از گـیــاهـان آونـدی (Tracheobionta)، از دســــتــهی گــیـــاهــان گلـــدار (Flowering plant)، از ردهی تـکلـــپــهایهـا (Monocotyledon)، زیرردهی سوسنیان (Liliaceae)، راسته مارچوبهایها (Asparagales)، تیره سیربویان (Alliaceae)، از سرده سیرها (Allium) همخانواده با پیاز کوهی با نام علمی Allium ursinum.
منطقۀ پراکنش این گیاه، همه اروپا به جز منطقه مدیترانه، آسیای کوچک، قفقاز، سیبری تا کامچاتکا است. در کل، این گیاه در فصل بهار، در جنگلهای برگریز با خاک مرطوب رشد میکند.
[↑] تاریخچه
نخستینبار، انسان از سیرخرس، در دورهی میانسنگی، در کشور دانمارک و سپس، در دورهی نوسنگی، در کشور سویس استفاده کرده است.
گیاه سیرخرس از قرنها پیش برای درمان بیماریهای متفاوتی بهکار برده میشود. متاسفانه تا سال ۱۹۸۸ میلادی این گیاه به فراموشی سپرده شده بود تا این که تحقیقاتی روی آن انجام گرفت. نتیجه این تحقیقات بهقدری جالب بود که حتی محققان را شگفتزده کرد. بر خلاف سیر معمولی، مصرف این نوع سیر مشکل بوی بد دهان ایجاد نمیکند.
[↑] ترکیبات شیمیایی
[↑] خواص غذایی
برگ سیرخرس خوراکی است و از آن در سالاد، ادویه و سوپ استفاده میشود.
[↑] خواص درمانی
مصرف منظم آن همانند سیر معمولی برای بدن مفید است. همچنین، در کاهش دادن فشار خون بالا و میزان کلسترول خون موثر است.
از این گیاه بهعنوان ضدعفونی کنندهی منزل هم استفاده میشود. خاصیت ضدباکتریایی، ضد قارچی و آنتی اکسیدان دارد که بدن را در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
از این گذشته، سیرخرس سیستم دفاعی بدن را تقویت و از رودهها محافظت میکند و مصرف منظم این گیاه به تنظیم وزن بدن کمک نیز مینماید.
سیرخرس، از قلب و رگها محافظت میکند، گردش خون را بهبود میبخشد، خون را تصفیه و استخوانها را نیز تقویت میکند.
افزون بر این، از این گیاه برای درمان اسهال، نفخ، سوءهاضمه و قولنج نیز استفاده میشود.
[↑] کشت، داشت و برداشت
[٢]
[٣]
[۴]
[۵]
[٦]
[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]
[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط دانیال مهدی برشتۀ تحرير درآمده است.
[↑] پيوستها
پيوست ۱:
پيوست ٢:
پيوست ۳:
پيوست ۴:
پيوست ۵:
پيوست ۶:
[↑] پینوشتها
[۱]-
[٢]-
[٣]-
[۴]-
[۵]-
[٦]-
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]-
[↑] جُستارهای وابسته
□
□
□
[↑] سرچشمهها
□
□
□
□
[↑] پيوند به بیرون
□ [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]