جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۰ اردیبهشت ۱۲, دوشنبه

گزارش لحظه به لحظه

گزارش از: بی بی سی


فهرست مندرجات

[اسامه بن‌لادن]


از این که برای دنبال کردن آخرین خبرهای مربوط به کشته شدن اسامه بن‌لادن با ما همراه هستید، متشکریم. در اینجا آخرین واکنش‌ها و تازه‌ترین خبرهای مربوط به عملیات دیروز نیروهای آمریکایی در پاکستان که به مرگ اسامه بن‌لادن منجر شد، در دسترس شما است.


[] کشته شدن اسامه بن‌لادن

به گزارش رویترز، دختر بن لادن، که از عملیات در مخفی‌گاه اسامه بن لادن، رهبر القاعده نجات یافته است، به سرویس اطلاعات پاکستان گفت: او نظاره‌گر کشته شدن پدرش به‌دست نیروهای امریکایی بوده است.

وندی چمبرلین سفیر سابق امریکا در پاکستان که در خصوص عدم وجود ارتباط امریکا و پاکستان در طول عملیات علیه اسامه بن لادن با سی ان ان گفت و گو می‌کرد، گفت: "ممکن است ایالات متحده امریکا به مذاکره مجدد با این کشور نیاز داشته باشد."

براساس یک نظرسنجی در ایالات متحده امریکا که برای رویترز انجام شده است، نظر ۴۲ درصد از امریکایی‌ها به باراک اوباما پس از مرگ اسامه بن لادن بهبود یافته است.

ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت: "درک می‌کنیم که پاکستان برای مبارزه بین‌المللی با تروریسم تلاش کرده است."

ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا با همتای ژاپنی خود در لندن در حال گفت و گو است، انتظار می‌رود در خصوص مرگ اسامه بن لادن نیز اظهار نظر کنند.

بحث بر سر نقش پاکستان به کنگره کشیده شده است. براساس گزارش آسوشیتدپرس، دیانا فینستین رئیس دموکرات کمیته اطلاعات مجلس سنا به‌وضوح پرسید که "آیا امریکا باید به کمک‌های نظامی خود در اسلام‌آباد ادامه دهد؟"

لئون پانتا، رئیس سی آی ای در گفت و گو با مجله تایمز گفت:" به اشتراک گذاشتن اطلاعات با پاکستان ممکن بود باعث درز اطلاعات و تضعیف عملیات شود."

در حالی که پاکستانی‌ها می گویند با سی آی ای در خصوص ابیت آباد تبادل اطلاعات می‌کردند، سی آی ای نیز گفته اطلاعاتی را با اسلام آباد مبادله می‌کرده است.

دولت پاکستان در بیانیه‌ای هرگونه اطلاع از عملیات امریکا که منجر به کشته شدن اسامه بن لادن شد، را تکذیب کرد.

الن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه گفت "برایم باورش سخت است که شخصی مانند بن‌لادن در شهری به این کوچکی بوده و هیچ کس متوجه نشده است."

به گزارش رویترز، طالبان در افغانستان می‌گوید: "آنها شواهد کافی در خصوص کشته شدن اسامه بن‌لادن رهبر القاعده ندیده‌اند تا بتواند آنها را متقاعد کند." این نخستین واکنش طالبان پس از کشته شدن بن‌لادن است.

دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا در سخنرانی‌اش در مجلس عوام گفت استراتژی ما در افغانستان ادامه خواهد داشت و تغییر نمی‌کند. "پیام ما به طالبان این است که زمان آن فرا رسیده که از القاعده جدا شوید."

یک مقام رسمی امریکا به رویترز گفت که ممکن است امروز تصاویری از سپرده شدن جسد اسامه بن‌لادن به دریا منتشر شود اما هنوز در این خصوص تصمیم نهایی گرفته نشده است.امریکا می‌گوید جسد رهبر القاعده از پاکستان خارج شد و به ناو هواپیمابری برده شد و در بخشی از دریای عرب به آب سپرده شد.

شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پیشین پاکستان می‌گوید: مرگ بن لادن به روحیه هوادارانش ضربه زده است اما پاکستان را در وضعیت شکننده‌ای قرار داده است. "ما باید مطمئن شویم که منافع پاکستان در امنیت است و پاکستان از بقیه جهان جدا نیست."

کاند ولیزا رایس، وزیر امور خارجه پیشین ایالات متحده امریکا در خصوص عملیات این کشور در ابیت آباد گفت رئیس جمهوری و تیم همراهش با همدیگر کار بسیار عالی را انجام دادند. او همچنین افزود: "من از اینکه این موضوع بسته شد سپاسگزارم."

لی فررل، مشاور ضد تروریسم باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا به بی بی سی گفت او بر این باور است که اسامه بن لادن از پنج یا شش سال پیش در مخفی‌گاه‌اش در ابیت آباد پاکستان زندگی می‌کرده است. او در یک برنامه اعلام کرد که فکر می کند "بن‌لادن به‌عنوان یک نیروی موثر در القاعده باقی خواهد ماند."

عربستان سعودی، کشور محل تولد اسامه بن‌لادن، ابراز امیدواری کرده که با مرگ رهبر القاعده "اقدامات شرارت بار او به پایان رسیده است." اشاهزاده احمد بن عبدل عزیز معاون وزیر کشور عربستان سعودی می‌گوید:" او برای خود، خانواده و کشورهای عربی مایه شر بود."

دیمیتری سواستو پولو، سردبیر بخش آسیا فایننشال تایمز به بی بی سی گفت: آصف علی زرداری رئیس جمهور پاکستان و دیگر مقامات این کشور تلاش می‌کنند تا نشان دهند "که نقشی را در عملیات بر عهده داشتند اما در پایان خجالت زده شدند."

یک منبع آگاه به شبکه خبری‌ای بی اس گفت که باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا و مقامات کاخ سفید در حال بحث و بررسی منتشر کردن تصاویر جسد اسامه بن لادن در روز سه شنبه هستند.

با وجود ابهاماتی در خصوص اطلاع مقامات پاکستان از محل اختفا بن لادن در این کشور وجود دارد، دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا می‌گوید این کشور روابط و همکاری‌اش را با پاکستان ادامه می‌دهد.

مایک مگان، عضو شورای امنیت ملی ایالات متحده می‌گوید که ایالات متحده امریکا در چند هفته آینده در وضعیت هشدار فوق‌العاده خواهد بود. آقای مگان می‌گوید: "فکر می‌کنم می‌توان در انتظار حملات انتقام‌جویانه بود."

بی بی سی با پسر ۱۲ ساله‌ای در شهر ابیت آباد گفت و گویی داشته و این کودک می‌گوید به محل اختفا بن‌لادن می‌رفته و خانواده رهبر القاعده را دیده است. این کودک به بی بی سی گفته که "رهبر القاعده دو زن داشته که یکی به عربی سخن می‌گفته و دیگری به زبان اردو. او همچنین عنوان کرده که آن‌ها سه فرزند داشتند یک دختر و دو پسر و به این کودک نیز دو خرگوش داده بودند."

پلیس بریتانیا می‌گوید پنج نفر را تحت قوانین ضد تروریسم در نزدیکی کارخانه فن‌آوری زباله‌های هسته‌ای در شمال غرب انگلیس بازداشت کرده است.

آقای مهر همچنین می‌گوید ورود به بخش اصلی ساختمان ممنوع است. خبرنگاران زیادی در منطقه حضور دارند و در عین حال افراد محلی نیز اجازه خروج از خانه‌هایشان را ندارند.

اعجاز مهر خبرنگار بخش اردو بی بی سی که از پشت بام خانه کناری محل اختفای بن لادن گزارش می‌دهد، می‌گوید: دیوارهای داخلی محل اختفا بن‌لادن کاملا سیاه شده و سقف نیز فرو ریخته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه گفت این موضوع که اسامه بن‌لادن مدت زیادی در شهر ابیت آباد در پاکستان بوده است، نشان می‌دهد که پاکستان در مقابل رهبر القاعده "موضع شفافی" نداشته است.

مسئولان سازمان اطلاعاتی پاکستان به اوون بنت جونز، خبرنگار بی‌بی‌سی در اسلام‌آباد گفته‌اند که "در زمان حمله نیروهای آمریکایی ۱۷ تا ۱۸ نفر در مجتمع (محل اختفای بن لادن) حضور داشتند. در طول این حمله، دو نفر از مجتمع بیرون برده شدند - بن‌لادن و احتمالا پسرش - و چهارنفر هم کشته شدند. تعدادی زن و کودک هم در این مجتمع حضور داشتند که شامل یک زن، یک دختر و ۸ یا ۹ کودک بودند. تصور می‌شود که این کودکان برادران بن لادن باشند."

تصمیم آمریکا برای انداختن جسد بن‌لادن در دریا، از طرف شورای علوم اندونزی، بالاترین نهاد اسلامی این کشور محکوم شده است. "حقوق یک مسلمان، کارش هرچه که باشد، حتی اگر گناهکار باشد، باید رعایت شود. باید برای جسد (بن‌لادن) نماز میت خوانده می‌شد، او را در یک پارچه سفید، کفن می‌کردند و بعد در خاک و نه دریا، دفنش می‌کردند."


نهال توسی، خبرنگار آسوشیتدپرس در اسلام‌آباد در سایت توییتر نوشته است: "به نظر نمی‌رسد بگذارند وارد مجتمع اصلی (محل اختفای بن‌لادن) شویم. ارتش، دروازه ورودی را مهر و موم کرده است."

در نیویورک، خواهر یک آتش‌نشان که در جریان حمله‌های یازده سپتامبر جان خود را از دست داد، معتقد است که "تصمیم آمریکا برای انداختن جسد اسامه بن لادن در دریا، خیلی شتاب‌زده بود." او می‌گوید: "دروغ است اگر بگویم کمی ناراحت شدم؛ بلکه خیلی ناراحت شدم." رزالین تالون به لس‌آنجلس تایمز گفت که "دوست داشتم مردم آمریکا بدون هیچ شکی (با دیدن جسد او) بگویند که بله! خود بن‌لادن است."


آقای گراسمن اضافه کرده است: "می‌توانید هر چقدر دوست دارید، نظریه توطئه داشته باشید. او مرده است و این چیز خوبی است. اما ما همچنان باید با افراط‌گرایان بجنگیم. همانطور هم که وزیر خارجه (پاکستان) گفت، لطفا این واقعیت را از نظر دور نداشته باشید که ما اینجا نشستی سه‌جانبه در باره صلح داشته‌ایم."

بر اساس خبرهای بیشتری که از نشست سه‌جانبه نمایندگان آمریکا، افغانستان و پاکستان در اسلام‌آباد منتشر شده‌اند، مارک گراسمن، نماینده ویژه آمریکا در پاکستان و افغانستان، شایعه‌هایی را که درباره زنده بودن اسامه بن‌لادن منتشر شده‌اند، رد کرده و گفته است: "من نمی‌توانم به هر نظریه توطئه‌ای که در هر جایی مطرح می‌شود، پاسخ دهم. ولی می‌توانم به شما بگویم که اسامه بن‌لادن مرده است. او به‌دست نیروهای ویژه در اینجا (پاکستان) کشته شده است."

طلاب یک مدرسه دینی در افغانستان به خبرنگار بی‌بی‌سی گفته‌اند که آنها از کشته شدن بن لادن خوشحال نیستند. آنها گفته‌اند: "او یک مسلمان و مجاهد بود."

میشل حسین، خبرنگار بی‌بی‌سی که به ابیت‌آباد رفته است، به نقل از مردم محلی می‌گوید که "این منطقه در نزدیکی تاسیساتی نظامی است و وقتی ما صدای هلی‌کوپترهایی را که برای این عملیات، نیمه شب در حال پرواز بودند، شنیدیم، تصور کردیم که پرواز تمرینی نظامیان پاکستان در جریان است، ولی وقتی صدای تیراندازی و درگیری بلند شد، متوجه شدیم که رویداد جدی‌تری در جریان است."

وزیر خارجه پاکستان گفته است که "هیچ دلیلی ندارد" درباره این که آیا پاکستان در عملیات نیروهای آمریکایی برای کشتن اسامه بن‌لادن، مشارکت داشت یا نه، وارد جزئیات شد. او به خبرنگاران گفت: "به نظرم کاری که سعی داریم انجام دهیم، این است که به آینده توجه کنیم. موضوع اسامه بن‌لادن الان قدیمی است و فکر می‌کنم ما نمی‌خواهیم که در گذشته غرق شویم."

آقای بشیر به خبرنگاران گفت: "ما در پاکستان مایل هستیم همکاری‌های جدی‌تری با دوستانمان، افغانستان و آمریکا، داشته باشیم تا اهداف مشترکمان را برای برقراری صلح و ثبات در کشورهای خودمان و نیز در منطقه، ارتقا دهیم و به آنها دست یابیم."

در همان کنفرانس خبری، سلمان بشیر، وزیر خارجه پاکستان، حاضر نشد مشخصا درباره عملیات نظامیان آمریکا که به مرگ اسامه بن‌لادن منجر شد، اظهار نظر کند. در عوض، او تاکید کرد که مذاکرات سه‌جانبه امروز در پاکستان آغازگر فصلی جدید در مقابله با تروریسم بود.

آقای گراسمن بعد از نشست مشترک سه‌جانبه پاکستان، افغانستان و آمریکا در اسلام‌آباد صحبت می‌کرد. او گفت: "سه کشوری که نمایندگانشان اینجا هستند، تعهد مشترکی دارند تا به افراط‌گرایی خشونت‌آمیز پایان دهند." او گفت که مرگ بن لادن "پایان کار کسی است که با خشونت، در کار دولتی مردم‌سالار اخلال ایجاد کرده و به‌دنبال براندازی آن بود. کسی که اعمال مرگبارش علیه غیرنظامیان، بدنامش کرد و او را به‌دشمنی برای آمریکا، افغانستان و پاکستان تبدیل کرد."

نماینده ویژه آمریکا در افغانستان و پاکستان گفت که مرگ اسامه بن‌لادن "دستاورد مشترک افغانستان، پاکستان و آمریکا" بوده است.

مارک گراسمن، نماینده ویژه آمریکا در افغانستان و پاکستان دقایقی پیش در کنفرانسی مطبوعاتی که در اسلام‌آباد در حال برگزاری است، گفت که نیازمند همکاری بیشتر بین‌المللی هستیم. او گفت که همکاری‌های آمریکا با افغانستان و پاکستان با هدف تامین امنیت برای زندگی آزادانه مردم کشورها انجام می‌شود.

دولت بریتانیا تایید کرده است که دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، امروز درباره مرگ اسامه بن لادن و مبارزه با تروریسم به مجلس عوام انگلیس گزارش خواهد داد.

دختر ۱۲ ساله بن‌لادن که الان در پاکستان نگهداری می‌شود، به اوون بنت جونز، خبرنگار بی‌بی‌سی در این کشور گفته است: "تعدادی زن و کودک در مجتمع حضور داشتند و (در جریان حمله نیروهای آمریکایی) بازوهای هم را گرفته بودند. آنها معتقد بودند که نظامیان آمریکا آنها را از مجتمع بیرون خواهند برد." این دختر که از حمله به محل زندگی اسامه بن‌لادن نجات یافته است، گفت به‌چشم دید که "پدرش به دست آمریکایی‌ها کشته شد."

اوون بنت جونز، خبرنگار بی‌بی‌سی در اسلام‌آباد، می‌گوید که سرویس اطلاعاتی پاکستان از سال ۲۰۰۳ میلادی از وجود مجتمعی که بن‌لادن در آن کشته شد، مطلع بوده است. یک مقام اطلاعاتی پاکستان گفته است که نیروهای امنیتی این کشور در سال ۲۰۰۳ میلادی و زمانی که در جستجوی ابوفرج اللیبی، یکی دیگر از عاملان القاعده، بودند، به این مجتمع یورش برده بودند. ابوفرج اللیبی آن زمان به اقدام برای ترور پرویز مشرف، رئیس جمهوری سابق پاکستان متهم بود. این مقام اطلاعاتی پاکستان گفته است که بعد از این حمله در سال ۲۰۰۳ میلادی، وجود این مجتمع به‌تدریج از دایره توجه سازمان‌های اطلاعاتی خارج شد و در نتیجه آن‌ها نمی‌دانستند که بن‌لادن در آنجا است.

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا می‌گوید که به‌دنبال کشته شدن اسامه بن‌لادن، بنیانگذار القاعده در فاصله یک مایلی یک آکادمی آموزشی نظامی، درباره ارتباط دولت پاکستان با القاعده "پرسش‌هایی هست که باید پرسیده شوند". با این حال، او گفته است که "اگر از پاکستان رو برگردانیم ... قدرتی هسته‌ای را در مقابله با خیل عظیمی از افراط‌گرایان به‌خطر می‌اندازیم."

عمران خان، از بازیکنان سابق تیم کریکت پاکستان که الان از رهبران یکی از حزب‌های مخالف دولت این کشور است، گفته است که نگرانی و ترس شهروندان پاکستان از حمله‌های تلافی‌جویانه در حال افزایش است: "هیچوقت شاهد چنین شرمندگی و خجلتی بین مردم پاکستان نبوده‌ام و نیز شاهد این ترس و نگرانی. ما الان در موقعیتی گازانبری هستیم و این وضعیت برای مردم پاکستان یک فاجعه کامل است."

اگر دیروز برای دنبال کردن خبرهای مربوط به کشته شدن اسامه بن‌لادن در عملیات نظامی نیروهای آمریکایی، بی‌بی‌سی فارسی را همراهی کرده‌اید، حتما با نام صحیب عطار آشنا هستید. او یک مشاور آی‌تی (فن‌آوری اطلاعات) است که در ابیت‌آباد زندگی می‌کند و بدون آن که بداند، گزارش‌های زنده‌ای در باره حمله نیروهای آمریکایی به محل زندگی اسامه بن‌لادن در این شهر، در سایت توییتر منتشر کرده است. الان بیش از ۹٠ هزار نفر در سایت توییتر او را دنبال می‌کنند و او امروز تصاویری از محل این حمله در شهر ابیت‌آباد منتشر کرده و نوشته است: "امروز در این بخش از ابیت‌آباد، زندگی به وضعیت معمولش برگشته است."

مقامات امنیتی فیلیپین گفته‌اند که انتظار دارند با مرگ بن‌لادن، افراط‌گرایان اسلامی محلی در این کشور ضعیف شوند و این روند به حذف احتمالی آنها منجر شود. خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که نیروهای نظامی و پلیس اقدامات امنیتی بیشتری در منطقه مینداهو در جنوب فیلیپین در پیش گرفته‌‌اند. "ابوسیاف" که با القاعده مرتبط است، برای سال‌ها در این منطقه دست به حمله زده است. با این حال، مقامات رسمی فیلیپین به این خبرگزاری گفته‌اند که شاهد تهدید خاصی بعد از مرگ بن‌لادن نبوده‌اند.

آلیستار برت، وزیر امور خارجه بریتانیا که در برنامه "صبحانه" بی‌بی‌سی حضور داشت، در پاسخ به این سوال که آیا با این نظر مقامات آمریکا که می‌گویند دولت پاکستان باید درباره محل زندگی بن‌لادن در این کشور اطلاعاتی می‌داشت، گفت: "ما در این باره چیزی نمی‌دانیم." او اضافه کرد: "چیزی که می‌دانیم این است که پاکستان برای بریتانیا و بقیه جامعه جهانی، شریکی مهم در موضوعات ضدتروریسم است. آنها نیروهای نظامی و امنیتی زیادی را در مقابله با تروریسم از دست داده‌اند و در داخل خاک کشورشان در جنگی سخت هستند. آنها به‌طور حتم نقش مهمی هم در افغانستان ایفا می‌کنند."

بحث و مشاجرات بر سر تصمیم آمریکا برای انداختن جسد بن‌لادن در دریا همچنان ادامه دارد. دولت آمریکا گفته است که سنت‌های اسلامی در جریان انداختن جسد او به آب رعایت شده است، ولی همین موضوع نشان می‌دهد که جسد او باید در مدت ۲۴ ساعت دفن می‌شد. گاردین در مطلبی که منتشر کرده، نوشته است که اصل دفن جسد در مدت ۲۴ ساعت همیشه رعایت نمی‌شود. "مثلا اجساد عدی و قصی حسین - پسران صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق - تا یازده روز بعد از کشته شدنشان به‌دست نیروهای آمریکایی، دفن نشده بود و بعدا برای رسانه‌ها نمایش داده شدند؛ اقدامی که واکنش‌هایی خشم‌آلود هم به‌دنبال داشت. الان معلوم نیست که آیا آمریکا تصاویری از جسد یا بازمانده‌های بن‌لادن را منتشر خواهد کرد یا نه، ولی با توجه به انتشار نظریه‌هایی مبنی بر "توطئه" در شبکه‌های اینترنتی، به نظر می‌رسد از بین بردن تردیدها در باره مرگ بن‌لادن، هدف اصلی در این زمینه باشد.

سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است که این کشور به حمایت از اقدامات پاکستان برای مقابله با تروریسم ادامه خواهد داد. او گفت که پاکستان در "خط مقدم" مقابله با تهدیدات تروریسم بوده است و چین "تحت شرایط خاص خودش" با این کشور در جنگ با تروریسم همکاری خواهد کرد.

آقای کامرون گفته است: "من دیروز با رئیس جمهور و نخست وزیر پاکستان صحبت کردم و چیزی که می‌دانیم این است که رهبران سیاسی پاکستان در اقداماتشان برای مقابله با تروریسم مصمم هستند. همچنین می‌دانیم که پاکستان تقریبا بیشتر از بقیه کشورهای جهان، از تروریسم آسیب زیادی دیده است و هزاران نفر از شهروندان پاکستان و هزاران نفر از نیروهای نظامی این کشور در جریان مقابله با افراط‌گرایان جان خود را از دست داده‌اند."

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا می‌گوید که الان برای قضاوت در باره این که مقامات پاکستان چقدر در باره محل اقامت اسامه بن لادن خبر داشته‌اند، خیلی زود است. به نظر او "این روشن است که بن لادن برای ماندن در آن بخش از پاکستان، شبکه‌ای حمایتی داشته است، ولی ما به اندازه کافی درباره این شبکه حمایتی، اطلاعات نداریم."

کوئینتین سامرویل، خبرنگار بی‌بی‌سی در کابل می گوید که این نگرانی در افغانستان وجود دارد که با مرگ بن لادن، آمریکا در پیگیری تعهداتش به افغانستان دستخوش حوادث شود و تغییر کند. او می‌گوید: "این نگرانی هست که تنش در افغانستان ممکن است الان به‌عنوان یک جنگ داخلی در منطقه در نظر گرفته شود. به دنبال مرگ بن‌لادن، مردم آمریکا هم می‌خواهند بدانند که آیا زمان بازگشت سربازان آمریکایی از افغانستان فرارسیده است یا نه؟ هرچند مقامات افغانستان یادآور شده‌اند که در این کشور دو جنگ در جریان است؛ جنگ با القاعده و جنگ با طالبان. حتی اگر فقط جنگ با طالبان در نظر گرفته شود، هنوز کارهای زیادی است که باید در افغانستان انجام شود."

مجید نواز، بنیانگذار "کویلیام" که یک اتاق فکر ضدافراط‌گرایی است، می‌گوید که مرگ بن‌لادن به‌معنای پایان کار القاعده نیست. او به بی‌بی‌سی نیوز گفت که "بن لادن در نمایندگی جنبشی که به راه انداخت و محبوب کردن سرنوشت خودش موفق بود. بن‌لادن الهام‌بخش هزاران مرد جوان شد تا دنباله‌رو او باشند و فکر نمی‌کنم که مرگش این روند را تغییر دهد. الان پدیده‌ای وجود دارد به‌نام ایدئولوژی القاعده که جوانان خیلی خیلی زیادی به‌ویژه در یمن، سومالی و پاکستان پیروی از آن را شروع می‌کنند.

به نظر مارک لوونتال، معاون سابق وزیر امور خارجه آمریکا، به‌طور حتم افرادی در پاکستان هستند که می‌دانستند بن لادن در ابیت‌آباد است. او گفت: "روشن است. جایی که او بود، نه در منطقه‌ای قبیله‌نشین، بلکه در نزدیکی اسلام‌آباد بود و به باور من، یک نفر در پاکستان حتما در جریان محل او بود. اما حالا سوال این است که این فرد چه کسی است و در چه سلسله مراتبی از مقامات رسمی این کشور قرار دارد؟ این موضوعی است که به نظر من باعث اصطکاک در روابط آمریکا و دولت آمریکا خواهد شد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای، از مرگ اسامه بن لادن استقبال کرده و آن را پیشرفتی قطعی در جنگ علیه تروریسم خوانده است. شورای امنیت سازمان ملل متحد به ندرت در باره عملیات نظامی یکسویه یکی از کشورهای عضوش بیانیه می‌دهد، ولی بعد از حمله اخیر نیروهای نظامی آمریکا در پاکستان که به مرگ اسامه بن لادن، رهبر القاعده منجر شد، در بیانیه‌ای، از تمام کشورها خواست تا به تلاش‌هایشان برای اجرای عدالت درباره تمام حامیان تروریسم شدت بخشند.

مارک دامت، خبرنگار بی‌بی‌سی در دهلی می‌گوید که مطالب منتشرشده در رسانه‌های هند نشان می‌دهد که آنها مطمئن هستند مقامات پاکستان می‌دانستند که بن لادن در کشورشان پناه گرفته است. "سوال اصلی این است که تا چه سطحی از مقامات و مسئولان رسمی دولتی و نظامی پاکستان از حضور بن لادن در خاک این کشور خبر داشتند؟ البته در هند هیچ شکی در این باره وجود ندارد. نشریه تایمز آو ایندیا ضمن پرداختن به این موضوع، اسامی چند شورشی را که هند می‌گوید در حمله‌های سال ۲۰۰۸ میلادی در بمبئی دست داشته‌اند، منتشر کرده و مدعی شده است که آنها هم در پاکستان پنهان شده‌اند."

حمله نظامی اخیر در پاکستان که به مرگ اسامه بن لادن منجر شد، نقطه اوج فعالیت‌های اطلاعاتی، از جمله بازجویی از زندانیانی بود که سازمان اطلاعاتی آمریکا (CIA) در زندان‌های مخفی در اروپای شرقی در اختیار دارد. نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشته است که "سازمان‌های اطلاعاتی یک مرد را که پیام‌رسان معتمد اسامه بن لادن بود، زیر نظر داشتند و تماس‌های تلفنی و ارتباطات اینترنتی اعضای خانواده او را هم در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارسی کنترل می‌کردند. آنها همچنین از مجتمعی که اسامه بن لادن در ابیت‌آباد در آن مستقر بود، تصاویری ماهواره‌ای در اختیار داشتند تا "روند زندگی" در آنجا را مشخص کنند و تصمیم بگیرند که آیا ارزش دارد این عملیات را اجرا کنند یا نه.

خبرنگار بی‌بی‌سی در ابیت‌آباد می‌گوید که مقامات پاکستان در روزهای آینده با تحقیقات و سوال‌های سختی روبه‌رو خواهند بود؛ آنها از همکاری در زمینه‌های اطلاعاتی و امنیتی با آمریکا در سال‌های اخیر سخن گفته‌اند، در حالی که نخست وزیر و رئیس جمهور پاکستان، هر دو، تایید کرده‌اند عملیات اخیر که به کشتن اسامه بن لادن منجر شد، فقط از سوی نیروهای آمریکایی انجام شده است. به عقیده این خبرنگار، جالب است که مقامات رسمی پاکستان اینهمه بر این موضوع تاکید دارند که پاکستان در عملیات نیروهای آمریکایی نقشی نداشته است. البته ممکن است این واکنش‌ها به دلیل بیم آنها از واکنش‌های مسلحانه باشد.

عالم مقبول، خبرنگار بی‌بی‌سی در ابیت‌آباد می گوید که مردم منطقه از این که بن لادن در میان آنها زندگی می‌کرد، "هنوز حیرت‌زده هستند".

اطلاعات بیشتری درباره استفاده از سپر انسانی در جریان حمله اخیر نیروهای آمریکایی در پاکستان منتشر شده‌اند. در بخشی از سابقه‌ای که در وبسایت وزارت دفاع آمریکا در دسترس است، به نقل از یک مقام رسمی این وزارتخانه آمده است که "چندین زن و کودک در این مجتمع (محل اختفای بن لادن) حضور داشتند. یکی از چهار مردی که در این مجتمع بودند، یک زن را به عنوان سپر انسانی استفاده کرد و در حالی که پشت او مخفی شده بود، تیراندازی می‌کرد. در نتیجه در جریان تبادل آتش، آن زن کشته شد. دو زن هم زخمی شدند، ولی به بقیه آنها آسیبی نرسید.

اگر به دنبال جزئیات بیشتر از عملیات اخیر نیروهای آمریکایی هستید، اصل ماجرا به نقل از مقامات ارشد اطلاعاتی و دفاعی آمریکا، در وبسایت وزارت دفاع این کشور قابل دسترس است. البته در وبسایت بی‌بی‌سی فارسی می‌توانید بخوانید که "عملیات کشتن بن لادن چگونه انجام شد؟"

خبرنگار بی‌بی‌سی در شهر اسلام‌آباد پاکستان می‌گوید که نهادها و نیروهای امنیتی در منطقه، برای حمله‌های تلافی‌جویانه احتمالی آماده می‌شوند. آمریکا از اولین کشورهایی است که احتمال چنین تهدیدهایی را داده است و الان تا اطلاع ثانوی، سفارت و کنسولگری‌های این کشور در پاکستان به روی عموم بسته است.

با آن که آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان گفته است که عملیات نیروهای آمریکایی که به مرگ بن‌لادن منجر شد، نتیجه "یک دهه همکاری و مشارکت آمریکا و پاکستان بوده است"، قانونگذاران در آمریکا اعلام کرده‌اند که به‌دنبال بازبینی کمک‌های نظامی‌ای هستند که دولت آمریکا به پاکستان ارائه می‌کند.

روزنامه نیویورک تایمز جزئیات تازه‌ای از عملیات نیروهای آمریکایی که به کشته شدن اسامه بن‌لادن منجر شد منتشر کرده است.

آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان، تایید کرده که کشورش در عملیات نیروهای آمریکایی که به کشته شدن اسامه بن‌لادن منجر شد نقشی نداشته است. او با انتشار مقاله‌ای در ستون آزاد روزنامه واشنگتن پست گفته است که دولتش از محل اختفای رهبر القاعده بی‌اطلاع بود.

در ادامه واکنش‌ها به کشته شدن اسامه بن‌لادن، کولین پاول، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا نیز از این رویداد استقبال کرده اما هشدار داده است که خطر تروریسم علیه ایالات متحده هنوز به قوت خود باقیست.

رودولف جولیانی، شهردار نیویورک در زمان حملات ۱۱ سپتامبر، گفته است که کشته شدن اسامه بن‌لادن را به دستگیری وی ترجیح می‌دهد. این چهره جمهوریخواه در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که دستگیری رهبر سابق القاعده می‌توانست خطر حمله تروریستی به آمریکا را افزایش دهد.

پرویز مشرف، رئیس جمهوری پیشین پاکستان، از کشته شدن اسامه بن‌لادن استقبال کرده و آنرا یک پیروزی بزرگ برای مردم کشورش و دنیا دانسته است. او در عین حال، عملیات نیروهای آمریکایی را ناقض حاکمیت ملی پاکستان دانسته است که به گفته او نباید تکرار شود.

سایت خبری پولیتکو به نقل از مقام‌های امنیتی ایالات متحده گزارش داده است که کماندوهای آمریکایی در عملیات خود در پاکستان، مدارک زیادی از جمله دیسک‌های کامپیوتری از محل سکونت اسامه بن‌لادن به‌دست آورده‌اند که می‌تواند حاوی اطلاعات مهمی درباره القاعده باشد.

حسین حقانی، سفیر پاکستان در آمریکا گفته است که دولتش درباره اینکه اسامه بن‌لادن چگونه توانسته بود طی این مدت در داخل پاکستان به زندگی ادامه دهد تحقیق خواهد کرد. او به شبکه خبری سی ان ان گفت مساله‌ای که باید روشن شود این است که آیا از جامعه پاکستان به بن‌لادن کمک می‌شد یا از داخل دولت؟

رسانه‌های آمریکا خبر داده‌اند که باراک اوباما روز پنجشنبه به نیویورک سفر می‌کند تا با شماری از اعضای خانواده‌های قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ دیدار کند.

شبکه سی ان ان به نقل از مقام‌های ارشد آمریکایی گزارش می‌دهد که اسامه بن‌لادن در حین عملیات روز یکشنبه ابتدا از ناحیه سینه و سپس از ناحیه سر مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد. بنابر این گزارش، رهبر سابق القاعده اقدام به تیراندازی متقابل نکرده بود. سی ان ان گزارش می‌دهد که همسر اسامه بن‌لادن در درگیری زخمی شده است.

طالبان پاکستان، در واکنش به کشته شدن رهبر القاعده هشدار داده است که علیه آمریکا و پاکستان دست به عملیات خواهد زد. آن‌ها که از جنوب پاکستان با بی بی سی صحبت می‌کردند گفتند که کشته شدن اسامه بن‌لادن بدون پاسخ باقی نخواهد ماند.

برخی از ساکنان ناحیه‌ای که بن‌لادن در آن زندگی می‌کرد به بخش اردوی بی بی سی گفته‌اند که نیروهای آمریکایی به آنان دستور داده بودند که چراغ منازل خود را خاموش کنند و از خانه خارج نشوند و پس از مدت کوتاهی، شلیک گلوله آغاز شد.

جان برنن، بلندپایه‌ترین مشاور امنیتی باراک اوباما، گفته است که آمریکا پاکستان را از عملیات علیه اسامه بن‌لادن مطلع نکرده بود. او گفت که آمریکا درباره هرگونه کمک احتمالی پاکستان به رهبر القاعده تحقیق می‌کرده است.

لورا تراولیان، خبرنگار بی بی سی در نیویورک آمریکا می‌گوید که در پی کشته شدن اسامه بن‌لادن، تدابیر امنیتی در این شهر افزایش یافته است.

باراک اوباما رهبران ارشد دموکرات‌ها و جمهوریخواهان را برای ضیافت شام به کاخ سفید دعوت کرده و انتظار می‌رود که درباره عملیات کشتن رهبر القاعده بیشتر صحبت کند.

کاخ سفید تصویری از باراک اوباما و مشاوران ارشدش را در حالی که روز یکشنبه از واشنگتن به‌طور محرمانه عملیات علیه اسامه بن‌لادن را دنبال می‌کردند منتشر کرده است.


شورای روابط آمریکا و اسلام که از گروه‌های اسلامی مهم ایالات متحده است با صدور بیانیه‌ای از کشته شدن اسامه بن‌لادن استقبال کرده و این تحول را مایه آسودگی خاطر مسلمانان آمریکا دانسته است.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده، کشته شدن اسامه بن‌لادن، رهبر القاعده، توسط نیروهای آمریکایی را نقطه عطفی در مبارزه با تروریسم دانسته، اما گفته است که این مبارزه هنوز به پایان نرسیده است. او گفت که کشته شدن اسامه بن لادن این پیام را به شورشیان طالبان می‌دهد که نمی‌توانند علیه آمریکا و متحدانش به پیروزی دست پیدا کنند. خانم کلینتون گفت که طالبان این گزینه را در پیش روی دارد که از همکاری با القاعده دست بردارد و وارد روند صلح شود.

بر اساس گزارش‌ها تا زمان خروج نیروهای ویژه آمریکایی شرکت‌کننده در عملیات علیه اسامه بن‌لادن از حریم هوایی پاکستان، مقامات پاکستانی از این عملیات خبر نداشتند.

جان برنن، مشاور رئیس جمهوری آمریکا در امور مبارزه با تروریسم در سخنانی در کاخ سفید گفت که دفن اسامه بن‌لادن در دریا با رعایت موازین اسلامی و در حضور افراد مناسب صورت گرفت. وی گفت که به‌طور زنده در جریان عملیات حمله به مخفی گاه بن‌لادن بوده است و این پیروزی را دست‌آوردی عظیم در مبارزه با تروریسم توصیف کرد.

جان کری، مسئول روابط خارجی سنا امریکا گفت: "تصمیم آقای اوباما برای این عملیات، تصمیم شجاعانه‌ای بوده که از سوی رئیس جمهوری اتخاذ شده است. اشتباهات زیادی ممکن بود روی دهد اما این اتفاق نیفتاد."

براساس برخی گزارش‌ها، دولت امریکا تصاویری از جسد اسامه بن‌لادن در اختیار دارد و دولت آقای اوباما در حال بحث و بررسی در خصوص نمایش عمومی این تصاویر است.

فشارهای سیاستمداران امریکایی بر پاکستان افزایش یافته است. جوزپه لیبرمن مدیر امنیت داخلی سنای امریکا، می‌گوید: "اسلام آباد باید به امریکا ثابت کند که هیچ اطلاعی از محل اسامه بن‌لادن نداشته است."

هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت "همکاری پاکستان با نیروهای امریکایی منجر به شناسایی مجتمعی شد که اسامه بن‌لادن در آن کشته شد."

همسر پیشین برادر بن‌لادن به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "بن‌لادن ترجیح می‌داد کشته شود تا در دادگاهی در امریکا محاکه شود". کارمن بن‌لادن که در سوئیس متولد شده و ٢٠ سال پیش از یسلام برادر بن‌لادن جدا شده است همچنین معتقد است که "بن‌لادن حامیان قدرتمندی داشته که او را تا پایان عمرش محافظت و تامین می‌کردند."

به گزارش رویترز مقام‌های اطلاعاتی امریکا می‌گویند "هیچ نشانه‌ای از اینکه پاکستان از محل اختفا اسامه بن‌لادن اطلاع داشته، وجود ندارد."

به گزارش رویترز وزارت دفاع امریکا می‌گوید: "به‌دلیل اینکه هیچ کشوری حاضر به پذیرش جنازه اسامه بن‌لادن نبود، جسد او به دریا سپرده شده است."

باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا در سخنرانی زنده در کاخ سفید اعلام کرد: "پس از مرگ اسامه بن‌لادن، جهان امن‌تر و جای بهتری برای زندگی است."

خبرگزاری فرانسه به‌نقل از شاهدان عینی اعلام کرد: "صدها نفر از مردم در شهر کویته در جنوب غربی پاکستان به‌منظور بزرگداشت بن‌لادن، رهبر کشته شده القاعده، پرچم امریکا را آتش‌ زده و علیه امریکا شعار دادند."

کتی کی، گزارشگر بی بی سی که از پنتاگون گزارش می‌دهد، گفت: عکس‌هایی از کشته شدن اسامه بن‌لادن وجود دارد. اما کاخ سفید نگران نمایش این عکس‌ها است به این دلیل که عکس‌ها بسیار "خشن و خونین" است.

یک مقام دفاعی امریکا به رویترز گفت: "پیش از سپرده شدن جسد بن‌لادن به دریا، مراسم مذهبی تدفین برایش اجرا شد."

وزیر امور خارجه روسیه گفت "حذف اسامه بن‌لادن، تروریست شماره یک دنیا، نقطه عطفی در جنگ بین‌المللی علیه تروریسم است."

مایکل مور، فیلمساز معروف در توئیترش نوشت: حال که بن‌لادن مرده است، "می‌توانم شامپویم را در کیف دستی‌ام بگذارم، می‌شود کفشم را از پای در نیاورم، می‌شود ارتش ما به خانه بازگردد؟"

به گزارش رویترز، بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد با ابراز خرسندی از کشته شدن اسامه بن‌لادن، رهبر القاعده گفت که "کشته شدن او نقطه عطفی در مبارزه با تروریسم است."

وزیر امور خارجه مالی با ابراز خرسندی از کشته شدن بن‌لادن گفت: "باید به دقت مراقب بود، می‌دانیم که هر بار القاعده ضربه‌ای می‌خورد در تلاش برای انتقام گرفتن است."

براساس آخرین گزارش‌های رسیده، پس از انجام آزمایش دی ان‌ای مشخص شد که فردی که دیشب در عملیات امریکا در ابیت‌آباد کشته شده است، اسامه بن‌لادن، رهبر القاعده است.

پرویز مشرف، رئیس جمهوری پیشین پاکستان در دوبی گفت: "امریکا در عملیاتش برای کشتن بن‌لادن حاکمیت پاکستان را نقض کرده است."

سید ریاض حسین از ابیت‌آباد، شهری که بن‌لادن در آن پیدا شد، گفت: این باور کردنی نیست. او نزدیک به خانه ما و ارتش زندگی می‌کرد. این بسیار سخت است که گفته شود کسی می‌دانست او اینجاست، من نمی‌دانستم و هر روز نیز از این محل عبور می‌کردم."

چارلز وولف که همسرش را در حملات ۱۱ سپتامبر از دست داده است، به بی بی سی گفت: "کشته شدن بن‌لادن عدالت است. من خوشحالم و قلبا از این موضوع راضی هستم."

نیک کلگ معاون نخست وزیر بریتانیا به بی بی سی گفت او می‌خواهد "از همه کسانی که در شناسایی بن‌لادن دست داشتند، تقدیر کند و امیدوار است که در آینده دنیای امن تری داشته باشیم."

یک جوان در ولایت بامیان گفته است: "فکر می‌کنم که دیگر آمریکا از آمدن به افغانستان خسته شده و از جنگ با طالبان، القاعد و ترویستها خسته شده و سناریوی ساخته که با توجیهی عاقلانه از افغانستان خارج شود. امروز خروج را این طور توجیه می‌کند که اسامه بن‌لادن را کشتیم و حالا از افغانستان خارج می‌شویم."

ایکرام سهگال، تحلیلگر امنیتی می‌گوید"مقامات پاکستانی قطعا از عملیات انجام شده مطلع بودند. این امکان وجود ندارد که رادارهای پاکستانی هلیکوپترهای امریکایی را ردیابی نکرده باشند." پیشتر یوسف رضا گیلانی نخست وزیر پاکستان گفته بود" از جزئیات عملیات نیروهای امریکایی اطلاعی نداشته است."

خانم کلینتون که در کاخ سفید سخن می‌گفت همچنین اضافه کرد که امریکا به مبارزه با طالبان و متحدانش در افغانستان ادامه می‌دهد. پیام ما به طالبان این است" شما نمی‌توانید ما را شکست دهید اما می‌توانید گزینه رها کردن القاعده را انتخاب کنید."

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه امریکا پس از کشته شدن اسامه بن‌لادن اعلام کرد" عدالت اجرا شده است."

لینزی جرمن نماینده، "ائتلاف جنگ را متوقف کنید" می‌گوید: "حالا، امریکا باید نیروهایش را از افغانستان خارج کند." کشته شدن اسامه بن‌لادن به عنوان نقطه عطفی در جنگ علیه تروریسم قابل ستایش است. اگر امریکا خواهان تغییر اوضاع است باید سیاست‌هایی غیر از آنچه در حال حاضر دارد را در پیش بگیرد.

حیدر در کراچی پاکستان نوشته: چطور ممکن است که ارتش پاکستان از عملیات امریکا اطلاع نداشته باشد؟بنابراین همه در اینجا می‌گوید که بنابراین هر کسی می‌تواند وارد مرز هوایی ما شود، در نزدیکی مرکز آموزش ارتش پاکستان عملیات انجام دهد و ارتش پاکستان نیز از موضوع بی خبر باشد.خبر خوبی است که اسامه بن‌لادن مرده است. من مطمئن هستم که امریکا امن است، اما کراچی چطور؟

یک دختر دانشجو در شهر کابل در واکنش به کشته شدن اسامه بن‌لادن گفت: "من کشته شدن اسامه بن‌لادن را به فال نیک می‌گیرم، بخاطر این که او سرکرده گروه القاعده بود و علیه مردم چه کارهایی که نکرد."

لئون پانتا رئیس سازمان سیا به خبرگزاری رویترز گفت "احتمالا القاعده تلاش خواهد کرد که پس از مرگ بن‌لادن دست به اقدامات تلافی جویانه بزند."

سفیر پاکستان می‌گوید دلیل اینکه آقای اوباما از پاکستان به دلیل همکاری اش در کشته شدن بن‌لادن تشکر کرده، " فراموشی لحظه‌ای او" در نیمه شب بوده است.

واجد شمس الحسن، سفیر پاکستان در بریتانیا به بخش جهانی بی بی سی گفت" او به هیچ عنوان بی اطلاعی پاکستان را در خصوص عملیات انجام شده نمی‌پذیرد." آقای حسن افزود: مقامات پاکستانی همیشه با نیروهای امنیتی و سی‌ای ای امریکا ارتباط تنگاتنگی داشته اند، بنابراین همکاری همه جانبه بین پاکستان و امریکا بوده است."

لیام فاکس، وزیر دفاع بریتانیا گفته است که علیرغم اعلام خبر کشته شدن رهبر القاعده، بریتانیا همچنان هوشیار باقی خواهد ماند. آقای فاکس گفت که بریتانیا باید به نبرد علیه ایدئو لوژی و سازمان القاعده ادامه دهد.

خبر عملیاتی که منجر به مرگ اسامه بن‌لادن در پاکستان شد، اولین بار در سایت توییتر منتشر شد

عربستان سعودی ابراز امیدواری کرده که مرگ اسامه بن لادن، رهبر القاعده، به نبرد جامعه جهانی با تروریسم کمک خواهد کرد.

پرویز مشرف، رئیس جمهوری سابق پاکستان، گفته است که عملیات نظامی آمریکا علیه اسامه بن‌لادن در خاک پاکستان "نقض حاکمیت ملی" این کشور بوده و افزوده است که آمریکاییان می‌بایست دولت پاکستان را از این برنامه مطلع می‌کردند. به گزارش خبرگزاری هندی پرس تراست، مشرف در عین حال تاکید کرده است که کشته شدن رهبر القاعده یک "پیروزی" برای مردم پاکستان و سایر ملل صلح دوست جهان است. پرویز مشرف که تا سال ٢٠٠٧ به مدت هشت سال رئیس جمهوری پاکستان بود و همواره حضور رهبران القاعده در این کشور را تکذیب می‌کرد، از اینکه بن‌لادن در خانه‌ای در شهر ابیت آباد پاکستان یافت شد ابراز شگفتی کرده است.

تلویزیون انگلیسی زبان پرس تی وی، متعلق به دولت ایران، با پخش زیرنویس‌هایی با عنوان خبر فوری نوشته است: "ایران: بعد از مرگ بن‌لادن به حضور خارجی در منطقه نیازی نیست" و "وزارت خارجه: ایران امیدوار است مرگ بن‌لادن به خونریزی در منطقه خاتمه دهد." به گزارش این شبکه، سخنگوی وزات خارجه ایران گفته است با کشته شدن بن لادن، ایالات متحده و متحدان آن کشور دیگر بهانه‌ای ندارند تا تحت عنوان مبارزه با تروریسم، به خاورمیانه نیرو اعزام کنند.

اسماعیل هنیه، رئیس دولت به رهبری جنبش حماس در نوار غزه، با توصیف اسامه بن‌لادن به عنوان "مجاهد عرب" از کشته شدن او در عملیات نظامی آمریکاییان ابراز تاثر کرده و این اقدام را "ادامه سیاست آمریکا در سرکوب و ریختن خون اعراب و مسلمانان" دانسته است. اسماعیل هنیه دیدگاه‌های حماس و القاعده را متفاوت دانسته اما گفته است "ما ترور و قتل یک مجاهد عرب را محکوم می‌دانیم و دعا می‌کنیم رحمت خداوند شامل حال او و تمامی مومنان و شهیدان باشد." پیشتر، تشکیلات خودگردان فلسطینی مستقر در کرانه باختری رود اردن کشته شدن اسامه بن‌لادن را اقدامی موثر در تقویت صلح دانسته بود.

خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - به نقل از سرویس امنیتی پاکستان نوشته است که در درگیری منجر به کشته شدن اسامه بن لادن، سه تن از زنان و شش تن از پسران او نیز دستگیر شده اند و افزوده است که پیشتر، منابع خبری، از دستگیری دو زن و چهار پسر بن‌لادن خبر داده بودند.

محمود عزت، که نفر دوم در رهبری گروه اخوان المسلمین مصر محسوب می‌شود، به خبرگزاری فرانسه گفته است که اسامه بن‌لادن نماینده اسلام نبود و در عین حال، از ایالات متحده خواسته است نیروهای نظامی خود را از افغانستان و عراق خارج کند "نه به این خاطر که بن‌لادن از میان رفته، بلکه به این دلیل که آمریکا این کشورها را اشغال کرده است."

خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان "بعد از بن‌لادن گزینه بعدی آمریکا برای دشمن چه کسی خواهد بود" نوشته است که با کشته شدن بن لادن، آمریکا باید در صدد یافتن دشمن دیگری باشد. فارس می‌افزاید که یک دشمن احتمالی می‌تواند چین باشد که رقیب اقتصادی آمریکاست، اما این احتمال مردود است زیرا چین شریک تجاری ایالات متحده هم هست. به نوشته فارس، آمریکا می‌تواند ایران را که با دستیابی به توانمندی هسته ای، "درمسیر تبدیل شدن به یک ابرقدرت منطقه ای" است، دشمن شماره یک خود معرفی کند به خصوص اینکه ایرانیان شیعه هستند و رقیب عربستان و مصر محسوب می‌شوند.

شبکه رادیو و تلویزیون دولتی ایران در یک خبر تحلیلی، گفته است که عملیات منجر به کشته شدن اسامه بن‌لادن با همکاری سرویس‌های اطلاعاتی پاکستان اجرا شده و یادآور شده است که در گذشته رسانه‌های غربی بارها خبر کشته شدن بن‌لادن را منتشر کرده بودند. در این تحلیل آمده است که با توجه به نزدیک بودن انتخابات در آمریکا، موقعیت کنونی بهترین فرصت باراک اوباما و حزب دموکرات برای اعلام خبر کشته شدن اسامه بن‌لادن بوده است تا اذهان مردم آمریکا را از بحران اقتصادی، توفان در آلاباما و ناتوانی دولت اوباما در مواجهه با چنین بحران‌هایی منحرف سازند.

سیلویو برلوسکنی، نخست وزیر ایتالیا، گفته است که اگرچه مرگ هیچکس "مایه جشن و سرور نیست" اما کشته شدن بن‌لادن نتیجه‌ای قابل توجه برای آمریکا و تمامی دموکراسی‌های جهان محسوب می‌شود. آقای برلوسکنی در عین حال هشدار داده که ممکن است این حادثه انگیزه واکنش‌هایی "در جهان تروریسم" شود و در نتیجه، لازم است همگان هشیاری خود را حفظ کنند.

خبرگزاری مهر در ایران در گزارش ویژه‌ای با عنوان "بررسی گرافیکی تصویر جنازه بن لادن/مرگ اسامه دروغ است!" نوشته است که بررسی گرافیکی تصویر منتشر شده از جنازه اسامه بن‌لادن که ساعاتی پیش از تلویزیون پاکستان پخش شد باعث افزایش ابهام در مورد صحت خبر مرگ رهبر شبکه القاعده شده است. این خبرگزاری می‌نویسد که نگاهی دقیق "نشان می‌دهد که این تصویر ساختگی است و احتمال می‌رود که بن‌لادن کشته نشده باشد."

دبیرکل پیمان ناتو با ابراز خوشحالی از مرگ اسامه بن لادن، گفته است که اعضای این پیمان به ماموریت خود در افغانستان ادامه می‌دهند تا مانع از آن شوند این کشور بار دیگر به مامنی برای تروریست‌ها مبدل گردد. تا پیش از حمله ائتلاف به رهبری آمریکا به افغانستان، این کشور مقر اصلی رهبری شبکه القاعده محسوب می‌شود.

سایت رجا نیوز، از پایگاه‌های اینترنتی نزدیک به محمود احمدی نژاد، به نقل از "فعالان سیاسی" گفته است که عملیات منجر به کشته شدن بن‌لادن "نتیجه رایزنی سران کاخ سفید با مقامات سعودی برای تغییر دادن وضعیت منطقه خاورمیانه به ویژه در زمینه تحولات کنونی است." این سایت گفته است "در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نارضایتی فزاینده از عملکرد اقتصادی دولت اوباما سبب شده تا برخی دیگر از تحلیلگران نسبت به موقعیت زمانی این خبر تشکیک کنند."

ملاضعیف، سفیر رژیم ساقط شده طالبان در پاکستان، درمصاحبه با بی بی سی گفته است که کشته شدن بن‌لادن یک دستاور نیست و اینگونه فعالیت‌ها در منطقه و جهان اسلامی برای آمریکایی‌ها سودی ندارد بلکه زندگی مردم را در دنیا دشوارتر می‌کند. ملاضعیف افزوده است که برخلاف اظهارات آمریکاییان، کشتن بن‌لادن باعث برنده شدن آنان در جنگ یا کاهش مقاومت علیه آنان نمی‌شود بلکه برعکس، عملیات علیه آمریکاییان را شدت می‌بخشد.

خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - در تفسیری پیرامون کشته شدن اسامه بن‌لادن با عنوان "کارت آمریکا سوخت"، نوشته است "اگر چه مطبوعات غرب همواره سعی دارند بخش همکاری بن‌لادن با سازمان جاسوسی آمریکا را از زندگینامه وی حذف کنند، اما این یک واقعیت است که اسامه محصول خروجی دو دستگاه تربیتی وهابی و سیستم‌های جاسوسی آمریکا و انگلیس برای منطقه و جهان بوده است." این خبرگزاری اظهار نظر کرده که اگرچه کشته شدن بن‌لادن "به عنوان یک مهره سوخته تاثیری بر تداوم شکست ناتو" در افغانستان ندارد اما "می تواند محبوبیت کاهش یافته رئیس جمهوری آمریکا را به دلیل شروع جنگ سوم در لیبی، بهبود بخشد."

سفیر افغانستان در تهران به خبرگزاری دولتی - ایرنا - گفته است که کشته شدن اسامه بن‌لادن در خاک پاکستان نشانه آن است که برای ریشه کنی تروریسم در منطقه، باید یک همکاری مشترک وجود داشته باشد و این تایید حرف کابل است که همواره می‌گفت ریشه‌های تروریسم را باید در بیرون از افغانستان قطع کرد.

شبکه عرب زبان العربیه گزارش کرده که در پی انتشار خبر کشته شدن بن لادن، در برخی مناطق و شهرهای عراق تدابیر امنیتی شدیدی به اجرا در آمده تا از هرگونه عملیات انتقام جویانه شبکه القاعده در این کشور، به خصوص علیه پایگاه‌های نظامی آمریکایی ممانعت شود. این شبکه تلویزیونی از شادمانی مردم در برخی مناطق عراق خبر داده است.

تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا در زمان حملات انتحاری یازده سپتامبر و از طرفداران ثابت قدم دکترین جورج بوش در مورد مبارزه جهانی با تروریسم، "مراتب تشکر قلبی" خود را از باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، به خاطر کشتن اسامه بن‌لادن ابراز داشته و گفته است عملیات منجر به کشته شدن بن‌لادن نشان می‌دهد که "کسانی که مرتکب عملیات تروریستی علیه مردم بی گناه می‌شوند سرانجام گرفتار عدالت خواهد شد."

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی تفصیلی، یادآور شده است که بن‌لادن در شهر ابیت آباد کشته شد که محل استقرار سه هنگ ارتش پاکستان است و اقامتگاه او هم به صورت یک ساختمان مجلل با تجهیزات امنیتی چشمگیر در نزدیکی آموزشگاه افسری این شهر بنا شده بود. این خبرگزاری گفته است که با توجه به این شرایط، سئوالاتی در مورد نا آگاهی مقامات پاکستانی از حضور بن‌لادن در ابیت آباد مطرح است.

علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، ضمن ابراز تردید در صحت خبر کشته شدن اسامه بن لادن، گفته است که این موضوع بهانه‌ای برای کسب امتیاز ایجاد یک پایگاه ثابت آمریکایی در افغانستان است. به گزارش خبرگزاری مهر، آقای بروجردی با اشاره به حضور نظامی چهل و هفت کشور جهان در افغانستان، این کشورها را به "اشغال نظامی یک کشور اسلامی" متهم ساخته و گفته است که افغانها همانطور که در برابر اشغال توسط شوروی مقاومت کردند اجازه اشغال کشورشان را به غرب نمی‌دهند.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی تایید نشده به نقل از رسانه‌های آمریکایی نوشته است که جسد اسامه بن‌لادن پس از اجرای مراسم اسلامی تدفین، در نقطه‌ای نامعلوم به دریا سپرده شد تا مدفن او به زیارتگاهی برای هوادارانش تبدیل نشود. همین خبرگزاری گفته است که سازمان‌های اطلاعاتی با شناسایی و دنبال کردن یکی از رابط‌های مورد اعتماد بن لادن، به محل اقامت رهبر القاعده پی بردند. آمریکا برای سر بن‌لادن جایزه‌ای هنگفت تعیین کرده بود اما مشخص نیست که آیا یافتن محل او حاصل دریافت اطلاعات از افراد خاص بوده است یا نه.

بازهم در مورد تاثیرات مالی کشته شدن رهبر القاعده، با اعلام موفقیت نیروهای آمریکایی در یافتن و کشتن بن لادن، بهای اوراق قرضه دولت آمریکا و نرخ برابری دلار افزایش و قیمت طلا کاهش یافت که نشان می‌دهد بازارهای مالی نسبت به ظرفیت ایالات متحده در حفظ امنیت آن کشور و جهان نظر مساعدتری یافته اند.

با اعلام خبر کشته شدن اسامه بن لادن، بهای نفت در بازارهای جهانی که به بالاترین سطح طی دو سال و نیم گذشته رسیده بود، اندکی کاهش یافت هر چند برخی ناظران گفته اند که خطر اقدامات تلافی جویانه عوامل القاعده و ادامه بحران در شمال آفریقا امکان افزایش مجدد بهای نفت را به دنبال دارد.

حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان، با اشاره به کشته شدن اسامه بن‌لادن در خاک پاکستان، گفته است که این واقعه نظر اعلام شده دولت افغانستان را ثابت می‌کند که پایگاه تروریسم در بیرون از خاک افغانستان واقع شده و نبرد علیه تروریسم نیز باید در خارج از خاک افغانستان دنبال شود.

رادیو و تلویزیون دولتی ایران خبر کشته شدن اسامه بن‌لادن را به نقل از منابع خبری خارجی پخش کرده اما خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - به نقل از امان الله رشید، کاردار سفارت پاکستان در تهران، نوشته است: "تا کنون اخبار تایید شده‌ای در رابطه با کشته شدن اسامه بن‌لادن به دست ما نرسیده است."

عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه، با ابراز خرسندی از کشته شدن بن لادن، گفته است: "این حادثه نشان می‌دهد که تروریست‌ها و رهبران گروه‌های تروریستی سرانجام، چه کشته و چه زنده، گرفتار خواهند شد" و افزوده است "اینکه رهبر پیچیده ترین سازمان تروریستی بدینگونه گرفتار آمده باید درسی برای همگان باشد."

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، کشته شدن بن‌لادن را "یک پیروزی برای صلح" خوانده اما هشدار داده است که این واقعه به معنی شکست افراطگرایی نیست.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منابع آمریکایی نوشته است که در جریان حمله نیروهای آمریکایی به مقر اسامه بن‌لادن در پاکستان، بین دو طرف درگیری روی داد که طی آن، بن‌لادن در اثر اصابت گلوله به ناحیه سر، از پای در آمد. گزارش‌های تایید نشده دیگر حاکی از آن است که دست کم سه نفر دیگر، از جمله یکی از پسران بن‌لادن که از اعضای ارشد القاعده بوده نیز در این عملیات کشته شده اند.

وزیر امور خارجه پاکستان گفته است که کشته شدن بن‌لادن نشانه عزم کشور او و تمامی جهان در مبارزه جدی با تروریسم است. در حالیکه بن‌لادن در خاک پاکستان کشته شده، دولت این کشور هنوز در مورد جزئیات عملیات منجر به این حادثه اطلاعاتی انتشار نداده است.

سخنگوی دولت یمن، یکی از کشورهای محل فعالیت گروه‌های وابسته به شبکه القاعده، با تقدیر از عملیات منجر به کشته شدن بن لادن، ابراز امیدواری کرده است که اقداماتی "هدفمند" از این قبیل تا از میان بردن تروریسم در جهان همچنان ادامه داشته باشد.

نخست وزیر کنیا، که پایتخت کشورش در سال ۱۹۹٨ شاهد عملیات تروریستی منجر به کشته شدن صدها تن بوده، ضمن تشکر از "مردم آمریکا، پاکستان و تمام کسانی که در کشتن بن‌لادن همکاری داشته اند" گفت که علاوه بر مقابله با شبکه القاعده، ریشه کنی تروریسم در منطقه مستلزم روی کار آمدن حکومتی با ثبات در سومالی است.

نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، در بیانیه‌ای از کشته شدن اسامه بن‌لادن اظهار خرسندی کرده و گفته است "به این ترتیب، بر بلای تروریسم، شکستی تاریخی وارد آمده است هر چند این شکست به معنی پایان کار القاعده نیست."

حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، کشته شدن رهبر شبکه القاعده در پاکستان را "خبری مهم" توصیف کرده و از طالبان خواسته است با توجه به چنین وقایعی، دست از جنگ بردارند.

نخست وزیر اسرائیل با ارسال پیامی برای رئیس جمهوری آمریکا موفقیت ایالات متحده در از میان برداشتن اسامه بن‌لادن را تبریک گفته و وزیر خارجه اسرائیل در سخنانی اظهار داشته است که اسرائیل یکی از هدف‌های عملیاتی بن‌لادن بوده و کشته شدن او "اهمیت نمادین بسیاری" دارد.

سخنگوی تشکیلات خودگردان فلسطینی کشته شدن اسامه بن‌لادن را عاملی برای پیشبرد صلح دانسته اما گفته که مهمتر این است که گفتمان و روش‌های خشونت آمیزی که بن‌لادن و دیگران در جهان به کار می‌گیرند شکست بخورد.

خبرگزاری رویتر به نقل از منابع آمریکایی گزارش کرده است که برای شناسایی جسد بن‌لادن از آزمایش‌های دی ان ا استفاده می‌شود.

به نقل از منابع آمریکایی گزارش شده است که با حمله نیروهای آمریکایی به مقر اسامه بن‌لادن در پاکستان، به دلیل مقاومت حاضران در محل، بین دو طرف درگیری روی داد که در جریان آن، اصابت گلوله به سر رهبر شبکه القاعده او را از پای در آورد.

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، مرگ اسامه بن لادن، رهبر شبکه القاعده، را باعث "آسودگی خیال" در سرتاسر جهان توصیف کرده است. آقای کامرون در بیانیه‌ای گفته است: "اسامه بن‌لادن مسئول بدترین فجایع تروریستی بود که جهان شاهد آن بوده است، فجایعی مانند عملیات انتحاری یازده سپتامبر و حملات دیگری که به کشته شدن هزاران نفر منجر شد که بسیاری از آنان شهروندان بریتانیا بودند."

جورج بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا، کشته شدن اسامه بن لادن، رهبر شبکه القاعده، را "دستاوردی پر اهمیت" توصیف کرده است. آقای بوش با صدور بیانیه‌ای گفت: "این دستاورد بسیار مهم نشانه یک پیروزی برای آمریکا، برای مردمی است که خواستار صلح در سرتاسر جهان هستند، و همچنین پیروزی برای کسانی است که عزیزانی را در ۱۱ سپتامر سال ٢٠٠۱ از دست دادند."

در پی کشته شدن اسامه بن لادن، رهبر شبکه القاعده، وزارت خارجه آمریکا به شهروندان این کشور در مورد "افزایش بالقوه خشونت ضد آمریکایی" در نقاط حساس جهان هشدار داده است. در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: "با توجه به نا مشخص و متحول بودن شرایط کنونی، به شهروندان ایالات متحده در مناطقی که این واقعه می‌تواند به بروز خشونت ضد آمریکایی منجر شود قویا توصیه می‌شود تا رفت و آمد خود در خارج از خانه یا هتل محل اقامت خود را محدود کنند."

باراک اوباما اعلام کرده است که آمریکا طی عملیاتی در پاکستان اسامه بن‌لادن رهبر شبکه القاعده و عامل حملات یازده سپتامبر را کشته است و جسدش را اختیار دارد. با انتشار این خبر هزاران نفر با تجمع در مقابل کاخ سفید، به ابراز شادمانی پرداختند.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط برشتۀ تحرير درآمده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها








[] پيوند به بیرون

[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20]




[برگشت به بالا] [گفت و گو و نظر کاربران در بارهٔ مقاله]