جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۰ آذر ۴, جمعه

نافرمانی مدنی

برگرفته از: سایت آزادی بیان

نافرمانی مدنی

اعتراض جنجال‌برانگیز یک فمنیست مصری

علیه اسلام‌گرایان


فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


یک دختر وبلاگ‌نویس، فمنیست و سکولار مصری که امروز (۲۵ آبان ۱۳۹۰) بیست ساله می‌شود، با درج عکس‌های برهنه هنری خود در وبلاگ‌ش به اعتراضی سمبلیک علیه فشار رو به افزایش اسلام‌گرایان علیه سکولارها و زنان در مصر دست زده؛ اعتراضی که به شکسته شدن تابوها در جامعه مصر تعبیر و به یک جنجال رسانه‌ای بدل شده است.



[] یادداشت‌های یک زن انقلابی

علیأ ماجدة المهدی که دانشجوی رشته ارتباطات و هنرهای رسانه‌ای دانشگاه آمریکایی قاهره است، در وبلاگ خود (یادداشت‌های یک زن انقلابی) علاوه بر انتشار چند نمونه از «هنر عریان»، تصاویری عریان از خود را نیز منتشر کرده و در این باره نوشته است که این اعتراضی‌ست برای فقدان آزادی بیان در مصر زیرا برهنگی می‌تواند «واقعیت عریان» را به نمایش بگذارد.


علیاء در صفحه فیس بوک خود نوشته است با این اقدام «فریاد اعتراض علیه جامعه‌ای خشن، مردسالار، تبعیض‌گرا، نژادپرست و مملو از آزار جنسی و دورویی را بازتاب داده» است.

وی که به همراه دوست پسرش کریم در جریان انقلاب مصر علیه حسنی مبارک نقش فعالی داشت، در فیس بوک خود به ذکر مواردی از فشار اسلام‌گرایان علیه سکولارها پرداخته است از جمله وقتی در میدان تحریر دست در گردن دوست پسرش جلوی چادرشان نشسته بودند گروهی از اسلام‌گرایان بعد از تهدید آن‌ها، چادرشان را خراب کردند. یک بار دیگر هم اسلام‌گرایان به وی که دامن پوشیده بود و مشغول گوش دادن به سرودی انقلابی در میدان تحریر بود تذکر دادند که پاهایش را بپوشاند و وقتی با بی‌اعتنایی وی روبرو شدند گروهی از اسلام‌گرایان از جمله یک زن به‌سوی وی حمله‌ور شدند.


علیأ می‌گوید: زنانی که با حجاب در خیابان ظاهر می‌شوند تحت فشار خانواده مجبور به این کار می‌شوند زیرا نمی‌خواهند در خیابان مورد ضرب و شتم قرار بگیرند. همیشه زنان هستند که باید فرمانبردار باشند و هر لباسی که مردان حکم کردند بپوشند. به‌عنوان یک اعتراض سمبلیک علیأ از مردان نیز خواست که با حجاب ظاهر شوند.

انتشار تصاویر برهنه علیأ با واکنش‌های بسیاری روبرو شده است، بسیاری از جوانان به‌ویژه زنان مصری این اقدام را شجاعانه و ساختارشکن خوانده‌اند و به حمایت از وی برخاسته‌اند، در حالی که برخی سنت‌گرایان نیز آن را شرم‌آور خوانده‌اند. در عین حال میزان بازدیدکنندگان وبلاگ علیأ از روز یکشنبه گذشته تا به امروز به نزدیک به یک میلیون نفر رسیده است.


[] انقلاب هنوز تمام نشده

      علیأ: «انقلاب هنوز تمام نشده، ما هنوز پیروز نشده‌ایم، مصر به یک انقلاب اجتماعی نیاز دارد.»

برخی خبرها حاکی است که این وبلاگ در برخی از کشورها از جمله ایران و امارات نیز مسدود شده است، اما خبر انتشار این تصاویر در برخی از رسانه‌ها از جمله دیلی نیوز و ای بی تی و خبرگزاری آنسا ایتالیا به پوشش این خبر پرداخته‌اند.

در مصر که نخستین انتخابات پارلمانی‌ش پس از سقوط حسنی مبارک در بیست و هشتم نوامبر برگزار خواهد شد، اسلام‌گرایان در دو دهه اخیر آزادی زنان را محدودتر کرده‌اند، از جمله زنان به‌دلیل ترس از واکنش متعصبان مذهبی ناچار شده‌اند به‌تدریج به لباس‌های پوشیده‌تری روی بیاورند.


بسیاری از سازمان‌های زنان و چپ‌گرایان مصری پس از سقوط حسنی مبارک مورد حمله اسلام‌گرایان افراطی قرار گرفتند و حتی جامعه حتی جامعه مسیحیان مصر که نقشی موثر در انقلاب مصر داشت نیز از این حملات در امان نماندند.

با این حال همچنان که علیأ و بسیاری از دانشجویان مصری می‌گویند: «انقلاب هنوز تمام نشده، ما هنوز پیروز نشده‌ایم، مصر به یک انقلاب اجتماعی نیاز دارد.» حیان مصر که نقشی موثر در انقلاب مصر داشت نیز از این حملات در امان نماندند.[۱]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- اعتراض جنجال‌برانگیز یک فمنیست مصری علیه اسلام‌گرایان، سایت آزادی بیان



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها

سایت اینترنتی آزادی بیان