سرگذشت انسان
(۴۱ هزار سال سکونت انسان مدرن در اروپا)
فهرست مندرجات
- اروپا برای بیش از ۴۱ هزار سال محل سکونت انسان مدرن بوده است
- يادداشتها
- پینوشتها
- جُستارهای وابسته
- سرچشمهها
[قبل] [بعد]
[↑] اروپا برای بیش از ۴۱ هزار سال محل سکونت انسان مدرن بوده است
باستانشناسان تا پیش از این با استناد به ابزارهای سنگی حدس میزدند که انسان مدرن بیش از ۴۰ هزار سال در اروپا زندگی کرده است.
قدمت این دندانها بیش از ۴۱ هزار سال رقم زده میشود
اکنون آنها توانستهاند این موضوع را با استناد به بقایای انسانی کشف شده در اروپا تایید کنند. نتایج این مطالعه در نشریه نیچر چاپ شده است.
این بقایا شامل دندانهای زرد و کهن و همچنین قطعات آرواره است که در غار کنتس در دوون بریتانیا و همچنین گروتا دل کاوالو در آپولیای ایتالیا پیدا شد.
قدمت این بقایا با تکیه بر تاریخگذاری دقیق بیش از ۴۱ هزار سال رقم زده میشود و شاید به ۴۵ هزار سال برسد.
این در حالی است که قبلا تصور میشد قدمت این نمونهها ۳۵ هزار سال باشد.
پروفسور کریس استرینگر یکی از دانشمندان در این مطالعه میگوید: "این فسیل ۲۰ سال قبل تاریخگذاری شد و قدمت آنها ۳۵ یا ۳۶ هزار سال رقمزده شد اما ما میدانستیم که به چسبی که برای بازسازی آن بهکار برده شده بود آلوده شده است بنابراین سوءظن داشتیم که عملا قدمت آن کمتر باشد و حالا همکارانم با استفاده از تازهترین فناوری تعدادی استخوان که با این نمونه پیدا شده بود را تاریخگذاری کردهاند و توانستیم نشان دهیم که این نمونه بخشی از آن استخوانها به قدمت ۴۲ هزار و ۵۰۰ سال بوده است."
دو دندان که متعلق به یک نوزاد است سال ۱۹۶۴ در گروتا دل کاوالو در جنوب ایتالیا پیدا شد.
فک کشف شده در غار کنتس در سال ۱۹۲۷ شناسایی شده بود.
نیک پو صاحب این غار در تورکی بریتانیا میگوید: "ما میدانیم که مردم برای صدها هزار سال بهعنوان پناهگاه اینجا زندگی میکردند بهخصوص بهخاطر موقعیت خوبش که رو به شرق است و از بادهای غالب در منطقه محافظت میشود. حتی امروز هم وقتی خورشید بالا میآید نور طبیعی آن را پر میکند."
نکتهای که علاوه بر قدمت بقایا در این تحقیقات جلب توجه کرده مساله همزمانی سکونت انسان و نئاندرتالها در این دوره است.
محققان میگویند که این تحقیقات نشان میدهد که انسان و نئاندرتال بیش از آنکه تاکنون تصور میشد در کنار یکدیگر زندگی میکردند.
دکتر تام هیگهام از دانشگاه آکسفورد که تحقیق درباره فسیلهای کشف شده در غار کنتس را هدایت کرده است میگوید: "تصور میشد که همزمانی زیادی میان انسان و نئاندرتالها وجود نداشته است اما نتایج ما، قدمت اولین شواهد انسان در اروپا را بیشتر میکند و در نتیجه پتانسیل کنش و واکنش دو گونه بیشتر میشود."
او تخمین میزند که انسان و نئاندرتالها از ۳ تا ۵ هزار سال در این منطقه از جهان همزیستی داشتهاند.
این دو گونه حدود ۴۰۰ هزار سال قبل از یکدیگر جدا شدند.
حدود یک تا چهار درصد ژنهای ما و نئاندرتالها مشترک است و احتمال داده میشود که آنها در این دوره همزیستی حتی در مواردی تناسل نیز داشتهاند.
پروفسور استرینگر در مورد جفتگیری این دو گونه میگوید: "گمانهزنی زیادی در این مورد وجود دارد. ما میدانیم که در دی ان آی من و شما مقدار کمی از دی ان آی نئاندرتالها وجود دارد بنابراین جفتگیری میان گونهها وجود داشته است اما تصور عمومی این است که کمی پیشتر در خاورمیانه زمانی که انسان مدرن اولین بار از آفریقا خارج شد روی داده است و وقتی آنها به اروپا رسیدند دیگر زیاد اتفاق نمی افتاده است."
اما شاید مهمتر آنکه پروفسور استرینگر میگوید این دو گونه با هم تماس فرهنگی داشتهاند.
محققان میگویند که رفتار نئاندرتالها پیش از انقراض بهتدریج در حال تغییر بود که ممکن است تحت تاثیر انسان بوده باشد.
او در مورد انقراض این گونه میگوید: "انقراض آنها ممکن است تحت تاثیر انسان روی داده باشد و به نظر من احتمالا این طور بوده زیرا تغییرات اقلیمی روی داد و بر سر منابع رقابت ایجاد شد.
کارشناسان میگویند که آب و هوای آن زمان در اروپا بسیار متغیر بود. در نتیجه جمعیت ها در حال رشد یا برعکس انقباض بودند.
این تغییرات باعث فشار بر هر دو گونه انسان و نئاندرتالها شد اما بهنظر میرسید که انسان آمادگی بیشتر برای تطابق با تغییرات را داشت تا آنها را پشت سر بگذارد. اما نئاندرتالها آنقدر خوش شانس نبودند.[۱]
[↑] يادداشتها
يادداشت ۱: اين مقاله برای دانشنامهی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ارسال شده است.
[↑] پینوشتها
[۱]- اروپا برای بیش از ۴۱ هزار سال محل سکونت انسان مدرن بوده است، بخش فارسی بی بی سی: دوشنبه ۱۴ نوامبر ٢٠۱۱ - ٢٣ آبان ۱٣۹٠
[↑] جُستارهای وابسته
□ انسانهای اولیه
□ انسان نئاندرتال
□ نئاندرتالها باهوشتر از آن هستند که تصور میشد
□ هنر و موسیقی انسان نئاندرتال
□ ژنهای نئاندرتالها در ما زنده است
□ نئاندرتالها سبزیجات پخته مصرف میکردهاند
□ انسان نئاندرتال ایرانی
□ آلمان از نخستین ساکنان تا جنگ جهانی اول
[↑] سرچشمهها
□ بخش فارسی بی بی سی (فن و دانش)