جستجو آ ا ب پ ت ث ج چ ح
خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ
ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی

۱۳۹۳ خرداد ۲۷, سه‌شنبه

گزارش لحظه به لحظه‌ی دور دوم انتخابات افغانستان

گزارش از: بی بی سی

آنچه بر افغانستان گذشت

گزارش لحظه به لحظه‌ی دور دوم انتخابات افغانستان

فهرست مندرجات

[قبل][بعد]


دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان رسماً ساعت هفت صبح به وقت محلی - در ٢۴ جوزا ۱٣۹٣ خورشیدی - آغاز شد. در این دور، عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی با هم رقابت می‌کنند[۱].

عبدالله عبدالله دست کم در دو دهه گذشته همواره در صحنه سیاست حضور فعال داشته است و در یک دهه گذشته رهبری اپوزیسیون سیاسی دولت کنونی افغانستان را به عهده داشته‌ است[٢].

اشرف غنی احمدزی از چهره‌های آکادمیک است که در این رقابت شرکت دارد. او ۶۰ سال دارد. در لبنان و آمریکا تحصیل کرده و دکترای مردم‌شناسی دارد. وی بعد از سی سال تبعید، با سرنگونی گروه طالبان، به افغانستان بازگشت.[٣]

هرکسی در این انتخابات پیروز شود با آزمون‌های تاریخی و سرنوشت‌سازی روبه‌رو خواهد شد. دغدغه عمده برای کسی‌که افغانستان را برای پنج سال آینده مدیریت خواهد کرد، خروج نیروهای خارجی، گفت‌وگو با مخالفان مسلح دولت، اقتصاد، امنیت، فساد اداری و حکومت‌داری خوب است.

تأمین امنیت، یکی از دغدغده‌های اصلی روز برگزاری انتخابات است. در کنار امنیت، شفافیت انتخابات نگرانی عمده‌است و صدها هزار ناظر داخلی و خارجی از این انتخابات نظارت می‌کنند.

اگر یکی از دو نامزد، پیروزی رقیب خود را در این انتخابات قبول کند، افغانستان برای اولین‌بار در تاریخ خود، انتقال قدرت سیاسی از یک رئیس جمهوری منتخب به رئیس جمهوری منتخب دیگر را به‌صورت صلح‌آمیز تجربه خواهد کرد.


[] روند انتخابات

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان رسماً ساعت هفت صبح به وقت محلی آغاز شده و مراکز رای‌گیری تا ساعت چهار عصر برای رای‌دهندگان باز خواهد بود و در صورت نیاز تمدید خواهد شد. این دور انتخابات امروز در بیشتر از شش هزار مرکز رای‌گیری که شامل بیشتر از بیست و سه هزار محل رای‌گیری است، برگزار می‌شود. کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان برای حدود ۱۴ میلیون واجد شرایط رای ۱۵ میلیون برگه رای تهیه کرده‌ است. تعداد افرادی که می‌توانند در افغانستان رای بدهند چهارده میلیون نفر تخمین‌زده شده است، اما در دور اول انتخابات حدود هفت میلیون نفر شرکت کردند.

عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی نامزدان پیشتاز دور اول انتخابات که در شانزدهم حمل (فروردین) برگزار شده بود، حالا در دور دوم برای رسیدن به کرسی ریاست جمهوری با هم رقابت می‌کنند. عبدالله عبدالله در دور اول ۴۵ درصد آرا و اشرف غنی احمدزی ۳۱،۵ درصد آرا را به‌دست آوردند.

نتایج انتخابات در پایان روز در مراکز رای‌گیری صورت می‌گیرد اما نتایج ابتدایی از سوی کمیسیون انتخابات تا کمتر از بیست روز دیگر در ۱۱ سرطان (تیرماه) اعلام خواهد شد. اما نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری پس از بررسی شکایت‌ها در ۳۱ سرطان اعلام می‌شود. مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید دوم اسد (مرداد) اعلام شده است.


آغاز رای‌گیری در کابل

یوسف نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات با انداختن نخستین رای از مردم خواست که رویداد شانزده حمل را تکرار کنند و حضور گسترده داشته باشند[۴]. او گفت که از ساعت هفت صبح به وقت محلی ۶۳۶۵ مرکز رای‌گیری که در برگیرنده ۲۳۱۳۶ محل‌ رای‌گیری است باز شده است. وی از نیروهای امنیتی هم برای تامین امنیت روند انتخابات ستایش کرد اما از سربازان افغان خواست که در انتخابات و روند رای‌دهی مداخله نکنند.

حضور گسترده مردم افغانستان در انتخابات دور اول با استقبال جامعه جهانی روبه‌رو شد. شمار زیادی از مردم می‌گویند که در این دور از انتخابات نیز اشتراک می‌کنند تا چشم‌انداز روشن‌تری از سرنوشت خود داشته باشند.

رسانه‌های تصویری و صوتی افغانستان برای پوشش دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برنامه‌های ویژه و زنده دارند. این رسانه‌ها، لحظه به لحظه انتخابات افغانستان را پوشش می‌دهند، گزارش‌های خبرنگاران آن‌ها از مناطق مختلف افغانستان نیز حاکی از آن است که میزان مشارکت بالا است و صفوف طولانی رای‌دهی در مناطق مختلف تشکیل شده است. حضور زنان نيز در مراكز رای‌گیری در اوایل صبح چشمگیر است.

احمد شفایی خبرنگار بی بی سی در یکی از محلات رای‌گیری در غرب کابل می‌گوید که مردم زودتر از زمان آغاز به‌كار مراكز، برای رای‌دهی در محلات رای‌گیری حاضر شدند. ناظران و مشاهدین به او گفته‌اند که تا كنون مشكلی در روند رای‌گيری نبوده است.

حامد کرزی با حضور در یکی از حوزه‌های رای‌دهی از نخستین کسانی بود که رای داد. او گفت: افتخار داریم که دور دوم انتخابات برگزار شد. شرکت مردم در این دور از انتخابات، این کشور را به‌سوی ثبات، حکومت بهتر و زندگی بهتر هدایت خواهد کرد.

حامد کرزی رای خود را در مرکز انتخاباتی لیسه امانی در نزدیکی ریاست جمهوری ریخت و پس از ریختن رای به صندوق گفت: در انتخابات ریاست جمهوری رای بدهید و رئیس جمهوری انتخاب کنید و با رای خود باعث ثبات و ترقی در افغانستان شوید.

حامد کرزی، انتخابات امروز را برای کشورش با اهمیت توصیف کرد و گفت: «امروز روزی است که افغانستان در حقیقت از مرحله انتقال به مرحله ثبات، ترقی و آرامش قدم محکم می‌گذارد. پس بیایید به‌دست خود سرنوشت خویش را تعیین کنید و کشورتان را از هر گونه احتیاج بیرونی رهایی ببخشید و نجات دهید.» کرزی از مردم خواست در این انتخابات شرکت کنند. او تأکید کرد: «رای شما باعث ثبات و ترقی افغانستان. همه برآیید و رای دهید.»

اشرف غنی احمدزی یکی از دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برای رای‌دهی به مرکز رای‌گیری در لیسه (دبیرستان) حبیبه کابل رفته است. وی پس از رای‌دهی از مردم خواست که به‌مناسبت روز مادر به‌پای صندوق‌های رأی بروند و رای بدهند.

وی گفت: «ارتش و پليس قهرمانى كردند و تلاش كنند كه اين دست‌آورد را با مداخله در روند انتخابات خدشه دار نکند.» و افزود: «ما تقلب نمى‌كنيم و از تيم رقيب نیز مى‌خواهيم كه تقلب نكند و از هر افغان مى‌خواهيم كه حماسه بزرگ‌تر از ١٦ حمل خلق كند.»

در کنار احمدزی در هنگام رای‌دهی، سرور دانش معاون دومش[۵]، احمدضیا مسعود از متحدانش در دور دوم انتخابات و حنیف اتمر وزیر پیشین داخله افغانستان حضور داشتند.

عبدالله عبدالله، نامزد دیگر ریاست جمهوری انتخابات افغانستان با حضور در لیسه (دبیرستان) استقلال رای داد. معاونان او [٦] و هم‌چنین زلمی رسول نامزدی که در دور اول انتخابات یازده درصد آرأ را از آن ِخود کرده بود، عبدالله عبدالله را در لحظه رای‌دهی همراهی می‌کردند.

هارون نجفی‌زاده، خبرنگار بی‌بی‌سی در لیسه استقلال جایی که عبدالله عبدالله رای داد، می‌گوید: «آقای عبدالله گفته که حتی یک رای تقلبی را که به نفع‌اش بریزد قبول ندارد و به یک انتخابات شفاف اعتقاد دارد. آقای عبدالله هم‌چنین به تهدیدات امنیتی اشاره کرده و از تلاش‌های نیروهای امنیتی برای امن ساختن انتخابات، قدردانی کرده است.»

سید فرهاد زلمی از کابل برای ما نوشته: محل رای‌دهی مسجد غلام‌دستگیر در منطقه بره‌کی شهر کابل. صف طولانی از مردم انتظار رای دادن را می‌کشند. این‌بار محل رای‌گیری به‌سر ساعت هفت باز شد و کارمندان بهتر و منظم‌تر کارهای‌شان را پیش می‌برند.

تابش فروغ: «من رای دادم؛ به مردم‌سالاری، به افغانستان، به انتخابات و به این‌که رای مردم تنها خاستگاه مشروعیت «قدرت» باشد نه‌هیچ نیروی دیگری.»

رنگین دادفر سپنتا مشاور امنیت ملی حامد کرزی در تلویزیون طلوع حضور یافت و به شهروندان افغانستان اطمینان داد که امنیت انتخابات از سوی نیروهای امنیتی تامین است و مردم بدون هراس می‌توانند در این انتخابات شرکت کنند.

اسپنتا با نشان دادن انگشت رنگ شده‌اش از طریق تلویزیون طلوع گفت، او و خانواده‌اش رأی داده‌اند و رأی دادن را یک مسئولیت تاریخی برای همه شهروندان افغان می‌داند. وی گفت، شرکت مردم در انتخابات جدی‌ترین پاسخ مردم این کشور به تروریسم است.

جمعی از ناظران در یکی از مراکز رای‌گیری کابل گفتند که تا کنون روند رای‌دهی بدون کدام مشکل جدی به پیش می‌رود.

نورمحمد نور، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات، به بی‌بی‌سی گفت که برای شفافیت در این دور انتخابات، کیفیت مواد بهتر شده و در استخدام کارمندان این کمیسیون دقت بیشتر صورت گرفته است.

سفارت بریتانیا در کابل از یک پوستر تبلیغات انتخاباتی برای تشویق مردم به شرکت در انتخابات به‌عنوان عکس پس زمینه صفحه فیسبوک خود استفاده کرده است

دیروز دفتر دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا در توییتر به‌زبان فارسی نوشته بود: «فردا یک روز تاریخی برای مردم افغانستان. دور دوم انتخابات در افغانستان. هر رای یک رای برای آینده است.»

مليحه اخوان، از شهروندان کابل در یکی مراکز رای‌دهی بعد از انداختن رای خود به صندوق گفت: «رای ما يک مشت محكم به دهان دشمنان است، ما امنيت مى‌خواهيم فرق نمى‌كند كه چه كسی رييس جمهوری شود، امنيت و ثبات مهم‌تر از همه چيز است.»

امرالله صالح، رئیس سازمان روند سبز: «به‌عنوان یک شهروند افغانستان وقتی رأی می‌دهم احساس می‌کنم که در فرمان‌گاه تاریخ قرار دارم. وقتی در خلوتگاه رای‌دهی ایستاده می‌شوم فکر می‌کنم که در انتهای یک قله قرار دارم و قرار است به افق دیگری که سبزتر است پا نهم.

ما برای افغانستان شاداب‌تر از امروز رأی دادیم. ما رأی دادیم تا در ساختن تاریخ سهم و نقش خود را ادا سازیم. رفتن به‌پای صندوق رأی برای من سهم‌گیری در ساختن یک پایه‌یی از تاریخ است. ما امروز بنیاد کشور خویش را مستحکم‌تر ساختیم. ما به ترور و طالبان «نه» گفتیم.»

محمدیونس فیروز: «دوستان، نسبت مسوولیت وظیفوی که داشتم، سری زدم به سایت‌های (محلات) رای‌دهی کارته چهار، کارته سه، دهبوری و سایت‌های دشت برچی. از دید من تفاوت حضور مردم نسبت به شانزده حمل کمرنگ است. اکثر این سایت‌ها در شانزده حمل صف‌های طویل از مردم را در خود داشت، اما امروز شاهد آن صف‌ها نبود. اگر بهتر بگویم صف وجود نداشت. امیدوارم مردم ما با درک و مسوولیت‌پذیری نسبت به سرنوشت‌شان، دور دوم را نیز پُر رنگ بسازند.»

احمد شفایی خبرنگار ما كه از صبح امروز تاكنون به مراكز رای‌گيری در نقاط مختلف شهر كابل سر زده نیز مى‌گويد كه ميزان مشاركت مردم نسبت به انتخابات قبلی كمتر است و اغلب مراكز رای‌گيری در سطح شهر خلوت‌اند. مسئولين در یکی از شلوغ‌ترين مراكز رای‌گيری نيز گفته‌اند كه تاكنون در هر محل فقط ۴٠٠ ورق رای‌دهی به مصرف رسيده است.

صدیق صدیقی، سخنگوی وزارت داخله: من امروز برای افغانستانی آزاد، دموکراتیک، متحد و توسعه یافته رای دادم.

داوود ناجی، گزارشگر بی‌بی‌سی: گزارش‌های رسیده از افغانستان حاکی است که صفوف رای‌دهندگان در دور دوم انتخابات، مانند دور اول طولانی نیست و عده‌ای این مساله را نشانه آن دانسته‌اند که میزان مشارکت این بار کمتر است. اما کوتاه بودن صفوف انتخابات، ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. از جمله این‌که، برگه‌های رأی‌دهی کوچک است و یافتن نامزد مورد نظر، ساده است و سریع انجام می‌شود.

در انتخابات قبلی علاوه بر این‌که نامزدان ریاست جمهوری هشت نفر بودند، رأی‌دهندگان هم‌چنین مجبور بودند نامزد مورد نظرشان را در فهرست طولانی نامزدان شورای ولایتی که در اکثر ولایت‌ها بیش از ۳۰۰ نامزد بودند، پیدا کنند و به آن‌ها رأی دهند.

به اعتقاد برخی از ناظران این زمان طولانی‌تری نیاز داشت و سبب طولانی‌شدن صفوف رأی‌دهندگان می‌شد اما این بار حتی رأی‌دهندگانی که سواد نداشته باشند بزودی می‌توانند گزینه مورد نظرشان را بیابند، رأی دهند و محل را ترک کنند.

محمدیونس قانونی معاون اول رئیس جمهوری افغانستان خطاب به مردم گفته: «خواهران و برادران دلیر شما در نهاد‌های امنیتی کشور، شب‌ها نخوابیده‌اند تا من و شما از حق انتخاب سرنوشت خود مستفید گردیم. پس بر همه‌ ماست تا به‌پای صندوق‌های رای‌دهی رفته و به نامزد دلخواه خود رای دهیم.» وی تأکید کرده: «رای دهید و مطمئن باشید که از برگ برگ رأی شما پاسداری خواهیم کرد.»

فاطمه عارفی از طریق فیسبوک گفته است: «چقدر حضور مردم در اين انتخابات كم است، هی مردم بيدار شويد و برای تعيين سرنوشت خود رأی دهيد. كارمندان كميسيون همه از بيكاری خوابند اين دفعه با كمبود برگه رای‌دهی نه بلكه با كمبود رای‌دهنده مواجه هستيم.»

کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی می‌گوید تاکنون ٢٨ شکایت رسمی از تخلفات در این کمیسیون ثبت شده است. مداخله زورمندان و برخی مقام‌های دولتی در مراکز رای‌گیری، پایین بودن کیفیت رنگ در برخی مراکز، نبود و یا کمبود برگه‌های رأی در آغاز روند رای‌گیری و ممانعت از عکاسی و تصویربرداری در مراکز رای‌گیری از جمله این شکایت‌هاست.

نادر محسنی، سخنگوی این کمیسیون می‌گوید پس از پایان رأی‌گیری تا ۴٨ ساعت بعد از آن نیز برای درج شکایات از تخلفات روز انتخابات مهلت است.
















رای‌گیری در ولایات

ندا کارگر خبرنگار اعزامی بی بی سی به شمال افغانستان می‌گوید که رای‌گیری در شهرمزارشریف در فضای گرد و خاک و باد شدید آغاز شده و با این همه مردم در مراکز رای‌گیری جمع شده‌اند.

محمد قاضی‌زاده، خبرنگار بی بی سی در هرات می‌گوید که صف‌ها به اندازه دور اول انتخابات طولانی نیست اما افراد در صف‌های رای‌دهی هر آن، جابه‌جا می‌شود.

برگزاری انتخابات در دور اول در هرات با مشکلاتی از جمله کمبود برگه‌های رای‌گیری برگزار شد. محمد قاضی‌زاده، از یکی از مراکز رای‌گیری هرات می‌گوید که تا حالا در مورد مشکلات فنی، کمبود مواد انتخاباتی گزارشی نشده است. ناظران در مراکز حضور دارند و تا هنوز شکایتی از جریان رای‌گیری نکرده‌اند.

داوود وصل، عکاس در هرات از حضور گسترده مردم در این شهر خبر داده و گفته که در برخی مراکز رای‌گیری از جمله در مسجد جامع آیت‌الله محقق منطقه جبرئیل حدود ساعت ده و سی پیش از ظهر برگه‌های رأی تمام شده است. او افزوده که فکر نمی‌شد که برگه‌های رأی تمام شود، چرا که برای هر مرکز رای‌گیری دو هزار و چهار صد برگه منتقل شده بود، ولی در منطقه جبرئیل مشارکت رای‌دهندگان بیشتر از تعداد برگه‌های رأی بود.

از ولایت هرات گزارشات حاکی از کم‌رنگ بودن حضور مردم در انتخابات نسبت به دور قبل است. یاسین رسولی، کارشناس مسایل سیاسی به بی‌بی‌سی گفت که شاید باطل‌شدن شمار زیادی از آرأ در هرات در دور اول انتخابات ریاست جمهوری، سبب دلسرد شدن مردم در این ولایت شده باشد.

داوود جنبش، خبرنگار اعزامی بی‌بی‌سی در ولایت جنوبی قندهار خبر داد: «من در وسط یکی از صف‌های طولانی رای‌دهی در یکی از مکاتب (مدارس) شهر هستم، مردم زیر آفتاب سوزان صف بسته‌اند که رای بدهند. بسیاری از رای‌دهندگان با باورمندی آمده‌اند و می‌گویند که به‌خاطری رای می‌دهند که رای‌شان سرنوشت‌ساز است». جنبش می‌گوید که تدابیر امنیتی در قندهار شدید است.

حضور زنان در این دور انتخابات در نقاط مختلف افغانستان چشمگیر گزارش شده‌است. گزارشگران از ولایت جنوبی قندهار گزارش داده‌اند که صف‌های طولانی زنان در مراکز رای‌دهی در آن‌جا مشاهده می‌شود.

مامون درانی، خبرنگار بی بی سی در قندهار می‌گوید که در بعضی مراکز در شهر قندهار نیز برگه‌های رای‌دهی تمام شده است. به گفته وی، مردم با اشتیاق فراوان در انتخابات اشتراک کردند. زنان نیز در این پروسه در ولایت قندهار حضور پررنگ دارند.

الیاس وحدت، خبرنگار بی‌بی‌سی در ولایت خوست می‌گوید که مقامات امنیتی در این ولایت گفتند تاکنون هیچ رویداد امنیتی رخ نداده است. به گفته وی، شماری از مردم که در دور اول انتخابات شرکت نکرده بودند، با اشتیاق در این پروسه شرکت کردند. کاهش تهدیدات امنیتی دلیل اشتراک بیشتر مردم در این پروسه است. خبرنگار بی‌بی‌سی می‌گوید در شماری از ولسوالی‌ها شب‌نامه‌هایی پخش شده که گویا طالبان به مردم اجازه اشتراک در انتخابات را داده‌اند؛ اما طالبان این موضوع را تأیید نکردند.

الیاس وحدت در گزارش دیگر از خوست می‌گوید برگه‌های رای‌دهی در بیست مرکز در این ولایت تمام شده است. کمبود برگه‌های رای‌دهی یکی از مشکلات در دور قبلی انتخابات ریاست جمهوری بود.

الیاس وحدت خبرنگار بی‌بی‌سی در ولایت خوست می‌گوید که عالمان دین در روزهای گذشته از مردم خواسته بودند که به زنان اجازه بدهند در انتخابات اشتراک کنند. حضور زنان در این ولایت امروز در انتخابات خوب گزارش شده است.

احسان‌الله مهجور، خبرنگار بی‌بی‌سی در ولایت پکتیا می‌گوید که انتخابات در این ولایت ساعت هفت صبح شروع شده است. حضور مردان نسبت به زنان در انتخابات در ولایت پکتیا بیشتر است. خبرنگار بی‌بی‌سی می‌گوید که ناامنی سبب شده، مواد انتخاباتی به بعضی مراکز رای‌گیری در ولسوالی‌ها نرسد.

«من هم با دوستان خود به‌خاطر آینده خود از حق مدنی خود استفاده کرده به کاندیدای مورد نظر خود در یک فضای کاملاً آرام رای خود را استعمال کردم و جایی است که از تک تک نیروهای امنیتی تشکر کنم که فضای کاملاً آرام را برای شهروندان ولایت بادغیس به‌خصوص برای باشندگان ولسوالی مقر فراهم کردند...»

حیات‌الله شیبان، خبرنگار بی‌بی‌سی در بلخ می‌گوید که سه مرکز رای‌گیری در شهر مزار شریف بسته شده است. به‌گفته وی، این مراکز در دور قبلی انتخابات از پُر ازدحام‌ترین مراکز بودند اما در این دور بسته هستند.

عزت‌الله آرمان، رئیس کمیسیون انتخابات ولایت بلخ می‌گوید شماری از زورمندان شب گذشته قصد تقلب در این مراکز را داشتند، به این دلیل این مراکز بسته شدند.

خبرنگار بی‌بی‌سی می‌گوید که سه مرکز در ولسوالی زاری و یک مرکز در ولسوالی چمتال نیز به‌دلیل کارگزاری مین از سوی مخالفان مسلح، بسته هستند. مقامات می‌گویند تلاش دارند این مین‌ها را خنثی و مراکز را دوباره باز کنند.

ندا کارگر، خبرنگار اعزامی بی‌بی‌سی به مزار شریف می‌گوید که بادهای شدیدی امروز در شهر می‌وزد اما آب‌وهوای نامساعد مانع اشتراک مردم در انتخابات نشده است. تدابیر امنیتی در ولایت بلخ به‌خصوص در ولسوالی‌های ناامن شدید است.

حیات‌الله شیبان، در گزارش دیگر از بلخ می‌گوید سه مرکز رای‌گیری که در داخل شهر مزار شریف به‌دلیل مداخله زورمندان بسته شده بود، دوباره باز شده است.

عطامحمد نور، والی بلخ و رئیس عمومی شورای اجراییه جمعیت اسلامی افغانستان که در یکی از مراکز شهر مزار شریف در شمال افغانستان رأی‌اش را به صندوق ریخت گفت: «انتخابات آخرين فرصت براى تعيين سرنوشت است. از مردم شرافتمندم تقاضا می‌كنم كه به پاى صندوق‌هاى راى بروند و به وحشت، افراط‌گرايی و تقلب نه بگويند.»

بهزاد خبرنگار آزاد نوشته است: از بامیان، پروان، دایکندی و میدان وردک گزارش شده که حضور زنان نسبت به دور قبلی کم است و حضور مردم هم به مقایسه دور اول اندکی کم است.

محمدحسن حکیمی، خبرنگار خبرگزاری پژواک در ولایت غور می‌گوید که مردم به‌شکل گسترده در این ولایت در انتخابات اشتراک کرده‌اند. به‌گفته وی، علاقمندی مردم در این دور انتخابات بیشتر از دور اول است. طالبان کوشش کردند که ناامنی‌هایی را در ولایت غور به میان آورند اما مقامات امنیتی غور می‌گویند که آن‌ها این برنامه‌ها را خنثی کردند.

از مجموع ٢٠۴ مرکز رای‌گیری در ولایت غور ۱۹٧ مرکز باز است و تلاش نیروهای امنیتی برای باز کردند هفت مرکز دیگر ادامه دارد.

قطب‌الدین کوهی، خبرنگار در ولایت فاریاب می‌گوید که حضور مردم در این دور انتخابات کم‌رنگ‌تر از انتخابات شانزدهم حمل (فروردین) است. به‌گفته وی، افزایش تهدیدات امنیتی و خراب بودن آب‌وهوا به‌دلیل طوفان شب گذشته، می‌تواند دلایل این موضوع باشد

در مرکز ولایت بامیان تا هنوز روند رای‌دهی به‌خوبی پیش می‌رود، حضور مردم به‌پای صندوق‌های رأی پُر شور و گسترده می‌باشد.

نورمحمد نور، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات به بی‌بی‌سی گفت که آن‌ها در شهرهای بزرگ محلات رای‌گیری را افزایش دادند و اگر در مراکزی برگه رای‌دهی تمام شده، آن‌ها می‌توانند به مراکز دیگر مراجعه کنند. او می‌گوید که کمیسیون مواد کافی انتخاباتی دارد و می‌تواند ضرورت مردم را فراهم کند تا تمام واجدین رأی خود را استفاده کنند.

قربان‌علی همزی، خبرنگار بی‌بی‌سی در بدخشان می‌گوید در این ولایت ۲۶۰ مرکز رأی‌گیری باز است. او می‌گوید که در این ولایت مشکل ناامنی و کمبود مواد انتخاباتی وجود ندارد و مردم با اشتیاق فراوان به مراکز رأی‌گیری می‌آیند.

محمد شفیق، شهروند خبرنگار شبکه اجتماعی پیوندگاه در لوگر: «حضور مردم نسبت به دور اول انتخابات هم پُر رنگ است، ولی در بعضی جاها ناامنی‌ها وجود دارد. در ولسوالی خوشی صبح یک موشک اصابت کرد و یک نفر را کشت و دو نفر را زخمی کرد ولی ساعتی بعد مرکز دوباره کار خود را از سر گرفت و مردم دوباره صف بستند. حضور زن‌ها هم زیاد است.»

امین رسولی، شهروند خبرنگار شبکه اجتماعی پیوندگاه در ولایت نیمروز: «حضور مردم نسبت به دور قبل کم است چون در دور اول انتخابات شوراهای ولایتی و ریاست جمهوری همزمان بود تعداد مردم بیشتر بود. هم‌چنین تهدیدهای امنیتی و کمبود مراکز رای‌گیری در مرکز زرنج از دلایل دیگر کمرنگ بودن حضور مردم در مراکز است. مثلاً در ولسوالی دلارام که خیلی ناامن است سیزده مرکز و در مرکز نیمروز زرنج که جمعیت بیشتر است پانزده مرکز رای‌گیری باز شده است.»

محمود وردک سعید، شهروند خبرنگار شبکه اجتماعی پیوندگاه در ولایت ارزگان: «وضعیت شهر از روزهای قبل متفاوت است، تا هنوز مشکل امنیتی پیش نشده و مردم را می‌دیدم که به‌طرف مراکز رای‌گیری می‌رفتند. هوا در ارزگان خیلی زیاد گرم است و حضور مردم نسبت به دوره قبلی کم است. تا هنوز شکایتی از کمبود مراکز رای گیری و برگه‌های رای‌دهی دیده نشده است.»

حمیده نسیم، شهروند خبرنگار شبکه اجتماعی پیوندگاه در ولایت دایکندی: «این‌جا مثل روزهای عادی است، به‌خاطر هوای گرم و تهدیدهای امنیتی مردم کمتر به مراکز رأی گیری رفته‌اند. اما در مراکزی که در مرکز شهر اند مردم زیاد دیده می‌شوند. شکایت مردم در مورد تعداد کم سایت‌های (محلات) رأی‌گیری است. هنوز شکایتی در مورد کمبود مواد رای‌دهی نشده است.»

احمد یما، خبرنگار بی‌بی‌سی در ولایت قندوز می‌گوید که هوا بسیار گرم است و صبح زود در بعضی مناطق شهر و ولسوالی‌ها شلیک‌هایی از سوی مخالفان صورت گرفت اما هیچ چیز مانع اشتراک مردم نشده است. به‌گفته وی، به مناطق ناامن، نیروهای امنیتی بیشتر فرستاده شده است. اشتراک زنان در ولایت قندوز نسبت به دور قبلی بیشتر است.






[] مسایل امنیتی

دور دوم انتخابات در گرماگرم عملیات تابستانی گروه طالبان برگزار می‌شود. ساعاتی قبل از گشایش مراکز رای‌گیری دور دوم انتخابات، در کابل، پایتخت، به‌رغم تدابیر شدید امنیتی در کمربندهای شهری و چهاراه‌های داخل شهر، صدای انفجار به گوش رسیده است. مقام‌های پلیس اصابت دو موشک در پایتخت را تأیید کردند اما گفتند که این رویدادها تلفاتی نداشته است.

ایوب سالنگی، معاون وزارت داخله (کشور) افغانستان تائید کرده که صبح زود یک موشک به شهر کابل پرتاب شده اما تلفاتی نداشته است. او گفته که هنوز محل اصابت موشک دقیقاً مشخص نشده است.

حدود ۱۸۰ هزار نیروی امنیتی افغان و خارجی مشغول تأمین امنیت این انتخابات هستند. اما طالبان مثل دور اول گفته‌اند که انتخابات را مختل خواهند کرد.

تدابیر امنیتی در پایتخت و سایر ولایت‌های کشور از روزها قبل تشدید یافته است. ورودی‌های پایتخت به‌روی همه به استثنای کارمندان کمیسیون انتخابات، ناظران و کارکنان بهداشتی و بیماران بسته شده است.

‌‌یوسف نورستانی از نیروهای امنیتی برای تأمین امنیت انتخابات ستایش کرد و از سربازان افغان خواست که در روند رای‌گیری مداخله نکنند. وی گفت که نیروهای امنیتی امنیت رای‌دهندگان را در بیرون محلات رای‌گیری تأمین کنند.

با این حال، صدیق صدیقی سخنگوی وزارت امور داخله (کشور) افغانستان به بی‌بی‌سی گفت که مخالفان مسلح دولت در بخش‌هایی از کشور به پاسگاه‌های نیروهای امنیتی حملاتی انجام داده‌اند اما با پاسخ متقابل نیروهای امنیتی مواجه شده‌اند.

اسدالله جلالزی، خبرنگار بی‌بی‌سی در غزنی می‌گوید چندین صدای انفجار در این شهر شنیده شده اما مقامات امنیتی تاکنون هیچ رویدادی را تایید نکرده‌اند. به‌گفته وی، مردم به شمول زنان برای رای دادن به مراکز رای‌گیری آمده‌اند اما حضور آن‌ها بسیار پُررنگ نیست.

یک مقام دولتی ولایت بامیان در مرکز افغانستان به بی‌بی‌سی گفت که صبح زود امروز در پی حمله مردان ناشناس به یک پاسگاه پلیس در گذرگاه زردسنگ ولسوالی پنجاب سه تن کشته و دو نفر دیگر زخمی شده‌اند. این مقام محلی که نخواست نامش فاش شود، گفت که در این درگیری به مهاجمان هم تلفاتی هم وارد شده، اما آمار آن مشخص نیست. وی افزود که براساس گزارش‌های رسیده به او، طالبان مسئولیت این حمله را به دوش گرفته‌اند.

حدود سه ساعت از آغاز رای‌گیری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان آغاز شده و تا کنون حادثه مهمی ناامنی، به جز از حمله به یک پاسگاه پلیس در بامیان، از هیچ نقطه افغانستان گزارش نشده است. مردم شبیه دور اول انتخابات در پس مراکز رای‌دهی صف کشیده‌اند و تدابیر امنیتی سنگین در اطراف مراکز رای‌دهی در نقاط مختلف افغانستان برقرار است.

عبدالله شایگان، خبرنگار آزاد در بامیان می‌گوید که شب گذشته در ولسوالی پنجاب به یکی از پاسگاه‌های پلیس حمله شده که یک نفر کشته و دو نفر زخمی به‌جا گذاشت. اما این رویداد اخلالی در پروسه انتخابات به‌وجود نیاورده است و انتخابات به‌شکل عادی ادامه دارد اما صف‌های طولانی برای رأی دادن وجود ندارد.

عبدالله محمدی در ولسوالی پنجاب ولایت بامیان در صفحه فیسبوک خود نوشته که زخمیان حمله دیشب مهاجمان به یک پاسگاه پلیس در این منطقه، به‌وسیله هلیکوپتر به بیمارستانی در مرکز این ولایت منتقل شد. ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان در توییترش نوشته که حمله به این پاسگاه کار این گروه بوده است. مقام‌های محلی تأیید کرده‌اند که یک تن در این حمله کشته و دو نفر دیگر زخمی شده‌اند.

حسام‌الدین تویغون، خبرنگار بی‌بی‌سی در ولایت فاریاب می‌گوید یک انفجار در نزدیکی یکی از مراکز رای‌گیری در ناحیه چهارم شهر میمنه رخ داده است. به گفته وی، در این رویداد سه تن از نیروهای امنیتی و سه غیرنظامی زخمی شدند. این رویداد در نتیجه انفجار مین کنترل شده رخ داده است و در دروازه ورودی مرکز جاسازی شده بوده است.

در گزارش دیگر، حسام‌الدین تویغون خبرنگار بی‌بی‌سی در ولایت فاریاب می‌گوید که درگیری در مرکز رای‌گیری در لیسه (دبیرستان) خراسان در شهر میمنه رخ داه است. او می‌گوید که این درگیری زمانی رخ داد که غلام‌سخی نوید یکی از فرماندهان محلی برای رای دادن به این مرکز آمد. به‌گفته وی، در این درگیری شلیک صورت گرفته و یک نفر زخمی شده است و خودروی آقای نوید نیز از سوی مردم در محل آتش‌زده شده است.

مقامات افغانستان گفته‌اند که در تأمین امنیت انتخابات امروز حدود ٣۵٠ هزار نیروی امنیتی افغانستان و حدود ٦۵ هزار نیروی خارجی شرکت دارند. امنیت از مهم‌ترین چالش‌های انتخابات به‌شمار می‌رود و دولت افغانستان از چندین روز پیش تدابیر سنگین امنیتی را در شهر کابل و دیگر شهرهای مهمی این کشور برقرار ساخته‌است.

ببرک میاخیل، خبرنگار بی‌بی‌سی در ننگرهار می‌گوید که در یکی از ولسوالی‌های این ولایت حامیان یکی از نامزدان، حامیان نامزد دیگر را لت‌وکوب کردند. به‌گفته وی، در یکی از مراکز رای‌گیری در شهر جلال‌آباد نیز درگیری بین محافظان یکی از نمایندگان مجلس رخ داده که در نتیجه شلیک صورت گرفته است و مردم در اعتراض به این رویداد دست به راهپیمایی زدند.

دین‌محمد درویش، سخنگوی والی لوگر می‌گوید که یک موشک به ولسوالی خوشی این ولایت اصابت کرده است. به‌گفته وی، در این رویداد یک نفر کشته و دو نفر دیگر زخمی شدند. هم‌چنین به‌گفته وی، دو مین کارگزاری‌شده در زباله‌دانی در شهر خوست نیز صبح امروز منفجر شده که تلفاتی نداشته است. درویش می‌گوید که ناامنی‌ها مانع اشتراک مردم در انتخابات نشده و حضور مردم در انتخابات گسترده است.

احمد یما، خبرنگار بی‌بی‌سی در قندوز می‌گوید که ناامنی‌های در مناطق مختلف این ولایت رخ داده است اما این رویدادها مانع اشتراک مردم در انتخابات نشده است.




















[٧]
[٨]
[۹]
[۱٠]
[۱۱]
[۱٢]
[۱٣]
[۱۴]
[۱۵]
[۱٦]
[۱٧]
[۱٨]
[۱۹]
[٢٠]


[] يادداشت‌ها


يادداشت ۱: اين مقاله برای دانش‌نامه‌ی آريانا توسط مهدیزاده کابلی ترتیب و ارسال شده است.



[] پی‌نوشت‌ها

[۱]- در دور اول انتخابات (۱۶ حمل ۱٣۹٣)، هشت نامزد شرکت داشتند که آقای عبدالله با کسب ۴۵ درصد آرا و آقای احمدزی با کسب ۳۱.۵ درصد به دور دوم راه یافتند.
[٢]-
[٣]-
[۴]- یوسف نورستانی رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان با انداختن اولین رای به صندوق رای‌دهی از مردم خواست که مثل دور اول انتخابات «با حضور گسترده در مراکز رای‌گیری برند و سرنوشت خود را تعیین کنند.»
[۵]- ژنرال عبدالرشید دوستم، معاون اول اشرف غنی احمدزی، بنیانگذار جنبش ملی اسلامی افغانستان، از چهره‌های فعال و بحث‌برانگیز در معاملات سیاسی سه دهه اخیر این کشور بوده است.[*]
سرور دانش، معاون دوم اشرف غنی احمدزی، پس از سقوط طالبان تاکنون در پست‌های، والی دایکندی، وزیر عدلیه، سرپرست وزارت تحصیلات عالی و ریاست بورد مشورتی عدلی و حقوقی ریاست جمهوری افغانستان ایفای وظیفه کرده است.[*]
[٦]- محمد خان، معاون اول دکتر عبدالله عبدالله، یک سال بعد از استقرار حکومت کمونیستی، در سال ۱۳۵۸ به کارخانه‌ای در شهر گِرشک ولایت هلمند منتقل شد و تا سرطان (تیرماه) سال ۱۳۵۸ در این کارخانه کار کرد و بعد به صفوف مجاهدین افغان پیوست. او از طرف حزب اسلامی به‌رهبری گلبدین حکمتیار به‌عنوان مسئول جهاد در شهر کابل موظف شد و بعد از ۱۸ ماه دوباره به پاکستان برگشت.[*]
محمد محقق، معاون دوم عبدالله عبدالله، نقش اساسی را در مبارزه گروه‌های جهادی علیه شوروی سابق در افغانستان بازی کرد و بعدتر نیز به یکی از فرماندهان اصلی مقاومت علیه گروه طالبان تبدیل شد.[*]
[٧]-
[٨]-
[۹]-
[۱٠]-
[۱۱]-
[۱٢]-
[۱٣]-
[۱۴]-
[۱۵]-
[۱٦]-
[۱٧]-
[۱٨]-
[۱۹]-
[٢٠]-



[] جُستارهای وابسته







[] سرچشمه‌ها